Bucureștiul este agitat. Mai ales pe timp de noapte. În România, sute de mii de cetățeni protestează în fața clădirii Guvernului țării, aruncând în poliție cu petarde și bombe fumigene. Drept răspuns, jandarmii aplică gazele lacrimogene.
Cauza acestor proteste de amploare este decizia recentă a Partidului Social Democrat, aflat la guvernare, și a premierului Sorin Grindeanu cu privire la amnistierea unor deținuți pentru a descărca, cel puțin parțial, închisorile arhiaglomerate din România.
Partidul Național Liberal de opoziție, care îl susține pe președintele țării, Klaus Iohannis, a venit cu inițiativa de a declara vot de neîncredere Cabinetului de Miniștri.
Dar ce are a face cu asta Sputnik?
Situația complicată care s-a creat în România este ca o reflectare în oglindă a evenimentelor care s-au produs nu demult în Republica Moldova. În ultimii ani am trecut prin numeroase acțiuni de protest.
Corespondenții agenției Sputnik Moldova, realizând reportaje online, au reflectat în mod obiectiv și echidistant evenimentele. Drept mărturie sunt materialele lor apărute pe site-ul agenției.
De ce menționez eu acest lucru? Pentru că joi, 2 februarie, la București, în cadrul conferinței de presă susținute de președintele României, consacrată evenimentelor din capitala țării, a răsunat o întrebare care ne-a trezit nedumerirea.
Jurnalista Carmen Gavrilă, de la „Radio România", l-a întrebat pe Iohannis:
„Ați primit cumva informări sau avertizări de la serviciile noastre în ceea ce privește amestecul unor puteri străine în acest moment prin mijloacele atipice, gen presă, în treburile interne ale României în această situație, dat fiind că, de exemplu, au apărut pe un faimos canal numit Sputnik, știm cu toții că este rusesc, critici foarte dure la adresa protestatarilor și la adresa dumneavoastră?".
Klaus Iohannis: „Am răspuns mai devreme la această chestiune".
Carmen Gavrilă: „Deci, nu aveți avertizări de la servicii?".
Iohannis: „Nu".
Cum a spus filozoful chinez Confucius: „Este greu să găsești o pisică neagră într-o cameră întunecoasă. Mai ales dacă ea nu se află acolo".
Sputnik este interesat de consolidarea relațiilor moldo-române
Pentru cititorii neavizați, țin să explic de ce jurnalistei de la Radio România i-a putut veni ideea de a-i adresa lui Iohannis o asemenea întrebare.
Vorba este că în februarie 2016 Sputnik Moldova a început să realizeze proiectul „Moldova — România". De fapt, pe site-ul Sputnik Moldova a fost lansată pagina Moldova — România.
Pagina respectivă reprezintă o sursă informativă și de analiză adresată auditoriului moldovean și român, precum și utilizatorilor care sunt interesați de România, de relațiile moldo-române și româno-ruse.
Ne străduim ca în evenimentele pe care le reflectăm, din viața social-politică, economică și culturală a acestor țări, să găsim și să scoatem în față ceea ce ar putea influența spre bine relațiile moldo-române, ar putea conduce la depășrea stereotipurilor istorice care ne împiedică să ne înțelegem mai bine unii pe alții.
Până la moment nu am auzit niciun fel de aluzii la adresa Sputnik Moldova precum că agenția „s-ar amesteca" în treburile statelor vecine.
Nu am făcut acest lucru, nu îl facem și nici nu avem de gând să-l facem.
Iar dacă cineva dorește să găsească cine este vinovatul, cred că ar trebui să-l caute în altă parte.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>