CHIȘINĂU, 6 feb — Sputnik. Un semnal foarte interesant a venit din Statele Unite ale Americii, partenerul strategic al României, în plin scandal legat de Ordonanța de Urgență a Guvernului de modificare a Codurilor Penale și în plin scandal legat de protestele oamenilor scoși în stradă pentru a se încerca răsturnarea Guvernului Grindeanu, legitim în funcție, după alegerile din decembrie 2016. Una dintre cele mai renumite publicații pe plan mondial Financial Times scrie, fiind citat de luju.ro, că Guvernul Grindeanu trebuie felicitat pentru măsurile dispuse, mai exact pentru OUG 13/2017.
Editorialistul Nick Kochan arată, într-un editorial publicat în urmă cu câteva zile, că Executivul condus de Sorin Grindeanu trebuie felicitat pentru încercarea de a renunța la obsesia naționala privind corupția. În opinia lui Nick Kochan, ceea ce face Guvernul Grindeanu reprezintă un avertisment față de zelul excesiv al Direcției Naționale Anticorupție. În plus, același editorialist atrage atenția asupra îngrijorărilor legate de cooperarea între DNA și serviciile secrete.
Iată câteva fragmente din editorialul apărut în Financial Times:
„Cei 250.000 de protestatari de pe străzile Bucureștiului s-ar putea să nu salute acest lucru, dar noul Guvern al României este de felicitat pentru inversarea a ceea ce a devenit o obsesie naționala privind corupția".
„Anunțul potrivit căruia se intenționează dezincriminarea unor forme de abuz în funcție, grațierea a aproximativ 3.000 de persoane condamnate pentru acte minore de corupție — măsurile se referă la persoane care au sustras mai puțin de 50.000 de euro de la stat — și eliberarea din închisori nu doar că relaxează penitenciarele, dar transmite și un avertisment zelului excesiv al Direcției Naționale Anticorupție (DNA)".
„Unii oameni probabil se vor aștepta ca de măsurile în sensul dezincriminării să abuzeze politicieni acuzați de corupție. Dar acesta ar fi un abuz de putere extrem de vizibil, cu efectul autoînfrângerii. De fapt, măsurile permit Guvernului ales de curând să revizuiască abordarea față de integritatea funcțiilor publice, în contextul monitorizării internaționale".
„Noul premier al României, Sorin Grindeanu, din Partidul Social-Democrat, este bine plasat pentru a adopta o abordare mai radicală în practicile publice și de afaceri, permițând piețelor financiare să ridice standardele etice și de guvernare, mai degrabă decât unui procuror cu prerogative sporite. Companiile internaționale — multe afectate de corupția răspândita din aceasta tara — vor înceta activitățile cu firmele din România și cu oficialii guvernamentali care nu vor respecta regulile adecvate".
„Recentul raport MCV, care evaluează starea instituțiilor politice și juridice, a identificat o serie de probleme privind independenta justiției. (…) În afara de un sistem de justiție compromis, amploarea cooperării intre DNA și serviciile de informații din România reprezintă un alt motiv de preocupare pentru instituțiile internaționale".
„Investitorii străini așteaptă ca noul Guvern al României să adopte masuri mai sistematice și radicale pentru îmbunătățirea calității normelor etice și practicilor organizării instituțiilor de stat și finanțării partidelor. Un lucru de care puțini se îndoiesc este că practica piețelor internaționale va avea un impact mai mare asupra profesionalismului local și normelor etice decât un procuror local cu atribuții extinse și îndoielnic. Acest lucru va arata piețelor financiare că România are o atitudine serioasa în remedierea unei reputații privind corupția care îi afectează relațiile cu mediile de afaceri și cu comunitatea internațională".
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>