Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Răsturnare de situație în dosarul vameșilor reținuți

Abonare
Procurorii vor solicita pentru fiecare dintre cei 28 de vameși reținuți câte 30 de zile de arest preventiv în izolator.

CHIȘINĂU, 1 oct – Sputnik. Procurorii solicită, sâmbătă, în instanță aplicarea măsurii de arest preventiv în izolator pentru cei 28 de vameși reținuți în ajun.

Procurorul Maria Vieru, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, a declarat pentru Sputnik că ședințele vor avea loc la Judecătoria Buiucani. 

”Procurorii vor solicita pentru fiecare dintre persoanele reținute câte 30 de zile de arest preventiv în izolator”, a declarat Vieru.

Douăzeci şi opt de angajaţi ai punctelor vamale Tudora şi Palanca au fost reţinuţi, vineri, de procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA, fiind bănuiţi de corupere pasivă. Este vorba despre inspectori vamali, şefi de ture, şefi de post, dar şi şeful şi adjunctul Biroului Vamal Bender.

Таможенный пункт Кагул-Оанча - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Iată care a fost cauza reţinerii celor 28 de vameşi

Reţinerile au avut loc urmare unor percheziţii de amploare la punctele vamale Tudora şi Palanca, dar şi la domiciliile bănuiţilor. Grupurile de urmărire penală au descins pentru a acumula probe privind colectarea ilicită a mijloacelor banesti de către inspectorii vamali de la persoanele care transportau produse alimentare agricole spre piaţa din Ucraina. În schimbul neefectuării controalelor vamale şi neelucidarea eventualelor încălcări, inspectorii ar fi perceput taxe ilicite de la călători. 

 Astfel, s-a constatat că şeful de tură şi inspectorii vamali ai postului vamal Tudora, în timpul exercitarii atribuţiilor de serviciu, prin acte coruptibile, sub diferite pretexte au pretins, au estorcat, au acceptat şi au primit, de la diferite persoane care traversau postul vamal Tudora, mijloace financiare, pe care le-au acumulat, păstrându-le în biroul de serviciu.  

În urma controlului inopinat, efectuat recent de către inspectorii Direcţiei Securitate Internă a Serviciului Vamal, au fost depistate, în dulapul din biroul de serviciu al şefului de tură al postului vamal Tudora, sume de bani în diferită valută. 

Verificări operative s-au făcut şi la punctul vamal Palanca, iar procurorii au constatat activităţi infracţionale similare, acestea având un caracter continuu. Urmare măsurilor speciale de investigaţie, acţiunilor de urmărire penală şi audiere a martorilor, s-a depistat că banii nu s-ar fi oprit la inspectori, dar ar fi fost transmişi șefilor de tură, care, la rândul lor, îi transmiteau șefilor posturilor vamale. În cele din urmă, mijloacele colectate ar fi ajuns la şeful Biroului vamal Bender. 

Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele reţinute riscă până la 10 ani de închisoare.


Fluxul de știri
0