CIA a publicat online informații desecretizate despre OZN-uri

© AFP 2024 / SAUL LOEBЗдание ЦРУ в Вирджинии
Здание ЦРУ в Вирджинии - Sputnik Moldova
Abonare
CIA a publicat online aproape 13 milioane de pagini cu date declasificate, inclusiv documente despre rolul pe care l-au avut SUA în răsturnarea unor guverne străine, precum şi despre proiectul secret „Star Gate", privind efectuarea unor experimente telepatice.

CHIȘINĂU, 18 ian — Sputnik. Arhiva, cunoscută ca baza de date CREST (CIA Records Search Tool), include materiale legate de războiul din Vietnam, războiul din Coreea și Războiul Rece, potrivit ro.sputnik.md.

Au devenit accesibile milioane de documente care se referă la istoria CIA, de la înfiinţarea agenţiei în anii ‘40 până în anii ‘90, oficiali ai serviciilor secrete dând asigurări că acolo sunt toate datele care cuprind această jumătate de secol şi că nimic nu a fost eliminat.

„Este istoria completă. Cu bune şi cu rele", a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al CIA, Heather Fritz Horniak.

The lobby of the CIA Headquarters building in McLean, Virginia - Sputnik Moldova
România acuzată la CEDO pentru găzduirea închisorilor secrete de tortură ale CIA

De exemplu, sunt furnizate detalii cu privire la participarea CIA la lovitura de stat din Chile din 1973, când a preluat puterea regimul Pinochet, precum și despre proiectul scandalos MK-Ultra, supranumit programul CIA de control al minţii, care a implicat efectuarea de experimente — unele dintre ele ilegale — pe subiecți umani, pentru a dezvolta droguri și proceduri menite a fi folosite la interogări și pentru tortură.

De asemenea, a fost publicată o colecţie de rapoarte despre așa-zisele farfurii zburătoare sau rețeta pentru cerneala invizibilă.

Totuşi, au trecut câteva decenii de când documentele au fost declasificate. În 1995, preşedintele de atunci, Bill Clinton, a ordonat publicarea arhivei. Documentele au devenit accesibile începând din anul 2000, dar numai la patru terminale de calculator de la Arhivele Naționale din College Park, Maryland.

„Accesul la această arhivă de importanţă istorică nu mai este limitată de geografie", a declarat într-un comunicat de presă Joseph Lambert, directorul din CIA responsabil cu managementul informațiilor.

De-a lungul deceniilor, aproximativ 1,1 milioane de pagini din baza de date au fost printate de istorici și jurnaliști, dar CIA a interzis ca materialele originale să fie publicate.

Здание ЦРУ в Вирджинии - Sputnik Moldova
Ofițerii CIA și FBI se retrag din Urcaina cu destinația București

„Declasificarea tuturor documentelor din lume nu rezolvă nimic dacă oamenii nu pot avea acces la ele", a declarat pentru BuzzFeed Steve Aftergood, directorul Proiectului privind secretele menţinute de Guvern (proiect care-şi propune restrângerea acestora), proiect iniţiat de Federaţia Oamenilor de Știință Americani.

Incapacitatea de a accesa baza de date online a stârnit reacţii de indignare, iar în 2014, MuckRock, o organizație de presă non-profit, a propus adoptarea unei legi privind libertatea de informare, pentru a obţine accesul la documente, dar CIA a declarat că va dura cel puțin șase ani până când va fi posibil accesul. Jurnaliștii și cercetătorii au lansat apoi o campanie pentru digitizarea documentelor, colectând de peste 15.000 de dolari și postând online unele dintre documente.

CIA a intervenit cu mici redactări în documente doar pentru a proteja surse și metode care ar putea dăuna securității naționale, a spus purtătorul de cuvânt al CIA, Horniak.

Agenția continuă să revizuiască documente pentru declasificare, astfel că „tezaurul" nu a fost descoperit în întregime și, cu siguranță, urmează să fie şi alte documente publicate online.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0