România acuzată la CEDO pentru găzduirea închisorilor secrete de tortură ale CIA

© REUTERS / Larry DowningThe lobby of the CIA Headquarters building in McLean, Virginia
The lobby of the CIA Headquarters building in McLean, Virginia - Sputnik Moldova
Abonare
Agenția Centrală de Informații (CIA) a mituit cu "milioane de dolari" demnitarii României pentru a găzdui închisori secrete de tortură, a afirmat miercuri Amrit Singh în prima zi a audierilor de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

BUCUREŞTI, 30 iunie — Sputnik. Miercuri, 29 iunie, liderii politici de la Bucureşti au fost acuzaţi la CEDO că au primit „milioane de dolari" din partea CIA pentru a permite închisori de tortură pe teritoriul României. Instanța a declarat că în câteva luni se va pronunţa dacă România a permis cu bună știință închisori secrete ale CIA în care au avut loc torturi.

Amrit Singh, avocata care îl reprezintă pe sauditul Abd al-Rahim Al Nashiri în dosarul torturilor petrecute în România, a spus instanței în ziua de deschidere a dosarului că închisorile CIA au funcționat în România între 2003 şi 2005 cu „încuviinţarea şi complicitatea" guvernului de la București, însă autoritățile au negat aşa ceva, informează abcNEWS.  

Catrinel Brumar, reprezentantul guvernului român, a replicat că este nevoie de mai mult decât "indicii și speculații pentru a stabili responsabilitățile statului". Ea susţine că o anchetă a fost derulată în acest sens.

„Pretinsa prezență a închisorilor secrete ale CIA rămâne un subiect sensibil în România, un puternic aliat al SUA, care la momentul respectiv era în căutarea sprijinului de la Washington pentru aderarea la NATO, lucru care s-a întâmplat în 2004", scrie abcNEWS.

Singh a declarat telefonic pentru The Associated Press că România "este derutată şi refuză să recunoască evidenţa" în pledoaria sa. Ea a precizat că clientul ei, sauditul Abd al-Rahim Al Nashiri, a fost încătuşat, privat de somn, torturat, supus unor zgomote puternice şi lumini intense, pălmuit şi supus unei "hrăniri rectale cu forţa" într-o închisoare CIA din Bucureşti, în 2014.

Raportul Comitetul de Informații al Senatului American privind tortura CIA a fost finalizat în 2014. În el este detaliată tortura prizonierilor și modul în care a fost împiedicată supravegherea guvernamentală. Raportul însă nu a menționat în mod direct România.

Fluxul de știri
0