Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Palma pe care i-a tras-o Anatol Șalaru lui Mihai Ghimpu

© Sputnik / Мирослав РотарьГимпу Шалару Ghimpu Salaru
Гимпу Шалару Ghimpu Salaru - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Conflictul care s-a iscat între liberalii moldoveni Mihai Ghimpu și Anatol Șalaru – unul din rezultatele care au dus la retragerea cetățeniei Republicii Moldova acordată fostului președinte român Traian Băsescu.

CHIȘINĂU, 4 ian – Sputnik. Conflictul, iscat încă vara anului trecut între fruntașii PL Mihai Ghimpu și Anatol Șalaru, a părăsit hotarele formațiunii și s-a extins până la București. 

Consiliul republican al PL a votat, la 17 decembrie, aproape în unanimitate pentru demiterea lui Anatol Șalaru din funcția de prim-vicepreședinte al PL și din alte funcții pe care le deține în aparatul de conducere al formațiunii. Șalaru a rămas deocamdată membru de rând al PL. Totodată, la 27 decembrie, prin decret prezidențial, la cererea lui Ghimpu, Șalaru a fost demis și din funcția de ministru al Apărării.

Mihai Ghimpu la o petrecere - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cadoul pe care i l-a făcut Timofti lui Ghimpu

Conflictul dintre Ghimpu și Șalaru a apărut încă vara trecută, când fiind în funcția de ministru al Apărării Anatol Șalaru a refuzat să favorizeze firma liberalului Iurie Dârda în cadrul unui tender pentru construcția apartamentelor pentru militari. Relația Ghimpu-Șalaru a devenit și mai tensionată în campania pentru alegerile prezidențiale, în cadrul căreia a candidat și Mihai Ghimpu. Șalaru a refuzat să facă campanie în favoarea liderului său și a susținut-o pe Maia Sandu.   

Sursele Sputnik au informat agenția că un alt motiv care a stat la baza supărării lui Mihai Ghimpu este și intenția lui Șalaru de a crea, împreună cu fostul președintele român Traian Băsescu, un nou partid de dreapta în Moldova, care să ia voturile PL. 

Potrivit informațiile pe care le deține agenția Sputnik din surse demne de încredere, Șalaru a avut deja mai multe discuții la această temă cu Băsescu. Întrevederile s-au desfășurat la București, unde locuiește familia lui Șalaru, iar ultima a avut loc în ajun de Revelion. 

”Anatol Șalaru s-a întâlnit, la 30 decembrie, la București, cu Traian Băsescu. Cei doi au discutat despre crearea unui nou partid în Moldova. Înainte de această dată, Șalaru s-a mai întâlnit cu Băsescu, tot la București, lucru care l-a înfuriat rău pe Ghimpu”, a declarat sursa pentru Sputnik. 

Experții consideră că întrevederile dintre Șalaru și Băsescu au fost unul dintre motivele care au stat la baza ”cadoului” oferit în ajun de Crăciun fostului președinte român și anume retragerea cetățeniei Republicii Moldova.   

Șalaru a declarat anterior că alegerile prezidențiale din Moldova au fost un fiasco pentru PL, care are acum nevoie de o evaluare serioasă.

”Problema este că dreapta a suferit o înfrângere usturătoare după prezidențiale”, a spus Șalaru.

Liberalul susține că acum este momentul propice când dreapta se poate consolida, astfel ca să poate merge sigur în alegerile parlamentare ordinare care vor avea loc în Moldova la finele anului viitor.

Dar, potrivit surselor Sputnik, deoarece Șalaru nu a putut prelua conducerea PL și să aducă oamenii săi în partid, acum el intenționează să creeze un nou partid de dreapta împreună cu Traian Băsescu care să rupă voturile PL la parlamentarele din 2018. 

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0