Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dorin Chirtoacă îl părăsește pe Ghimpu și trece de partea lui Șalaru

© Facebook / Mihai GhimpuMihai Ghimpu și Dorin Chirtoacă
Mihai Ghimpu și Dorin Chirtoacă - Sputnik Moldova
Abonare
Vicepreședintele Partidului Liberal, primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, ar putea părăsi formațiunea și pe Mihai Ghimpu și să se alăture noului partid ce va fi creat în Moldova de Anatol Șalaru și Traian Băsescu.

CHIȘINĂU, 6 ian – Sputnik. Vicepreședintele PL, primarul Capitalei Dorin Chirtoacă, nepotul liderului liberal Mihai Ghimpu, ar putea să-l părăsească pe unchiul său care l-a propulsat în politica moldovenească și să se alăture noii formațiuni politice pe care intenționează să o creeze liberalul Anatol Șalaru împreună cu fostul președinte al României, Traian Băsescu.

Șalaru a confirmat joi că discută cu Băsescu despre necesitatea construirii unei noi structuri politice în Moldova, dar și a reconstrucției instituționale a statului.

Anatol Șalaru - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Confirmat: Șalaru vrea să scoată PL din viața politică a Republicii Moldova

Din vara anului trecut, între Șalaru, care până la 17 decembrie a deținut funcția de prim-vicepreședinte al PL, și Ghimpu s-a iscat un conflict ce a fost generat de mai multe cauze: afaceri, bani, putere și refuzul lui  Șalaru de a-l susține pe Ghimpu în campania pentru prezidențialele de la finele anului 2016.

Conflictul dintre cei doi a atins cote maxime în a doua jumătate a lunii decembrie, când Consiliul Politic al PL l-a destituit pe Șalaru din funcția de prim-vicepreședinte al formațiunii și i-a retras sprijinul politic, iar pe 27 decembrie Șalaru este destituit prin decret prezidențial din funcția de ministru al Apărării. 

De atunci și până în prezent, Șalaru se află la București unde a avut câteva întrevederi cu Băsescu cu care a pus la cale înființarea unei noi formațiuni politice de dreapta în Moldova, care să promoveze unirea Republicii Moldova cu România, slogan promovat și de Ghimpu la prezidențiale.

Mihai Ghimpu la o petrecere - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cadoul pe care i l-a făcut Timofti lui Ghimpu

Băsescu a criticat decizia PL de a-i retrage sprijinul politic lui Șalaru, pe care a numit-o ”o mare greșeală”.

Reacția lui Băsescu l-a înfuriat rău pe Mihai Ghimpu, care l-a îndemnat pe fostul președinte al României ”să-şi bată capul de partidul lui”.

”Dacă va veni ziua, voi scoate şi eu, am multe ce spune, dar nu vreau să o fac. Eu, în comparaţie cu dumnealui, sunt un om mai responsabil, oricum, îl respect că a fost preşedintele României şi tac nişte lucruri pe care pot să le spun. Să îşi caute de treabă”, a replicat Ghimpu.

Nepotul lui Ghimpu Dorin Chirtoacă, vicepreședinte al PL, nu a comentat public în niciun fel reacția lui Băsescu, dar și demiterea lui Șalaru. În schimb, Chirtoacă a sărit în apărarea lui Băsescu, când acum două zile i-a fost retrasă cetățenia Republicii Moldova. Lucru pe care nu l-a făcut și Mihai Ghimpu, care e supărat pe Traian Băsescu.

Гимпу Шалару Ghimpu Salaru - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Palma pe care i-a tras-o Anatol Șalaru lui Mihai Ghimpu

Chirtoacă chiar a scris pe pagina sa de facebook că, în cazul în care va ajunge în 2020 președinte al Republicii Moldova, va abroga decretul de retragere a cetățeniei moldovenești lui Băsescu.

Mai mulți experți nu exclud că Chirtoacă s-ar putea alătura formațiunii noi pe care pun la cale să o înființeze Șalaru cu Băsescu, mai ales că și Dorin Chirtoacă are o supărare tacită pe moșul Ghimpu, care nu vrea să-i cedeze locul de președinte al PL. Totodată, PL a scăzut dramatic în sondaje, lucru confirmat și de cele 1,8 la sută luate de liderul formațiunii la prezidențiale. Astfel, la viitoarele alegeri parlamentare din anul 2018 Partidul Liberal ar putea să nu mai treacă pragul electoral și să nu mai acceadă în Parlamentul Republicii Moldova.

Dorin Chirtoacă nu are practic nicio șansă să mai ia, în 2019, un mandat la Primăria Chișinău, după ce timp de trei mandate a decepționat un număr mare de chișinăuieni, care și-au pus mari speranțe în capacitatea acestuia de a schimba lucrurile spre bine în Capitală. Acesta ar putea însă să obțină un mandat de deputat în viitorul Parlament al Moldovei în componența unei noi formațiuni politice de dreapta sau să fie susținut de această formațiune în alegerile prezidențiale din Moldova din anul 2020.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0