Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Liberalizarea capitalului și alegerea lui Vladimir Plahotniuc în fruntea PDM

© Sputnik / Мирослав РотарьSergiu Praporșcic
Sergiu Praporșcic - Sputnik Moldova
Abonare
Două evenimente majore au avut loc în ultima lună a anului: lansarea inițiativei privind liberalizarea capitalului și alegerea lui Vladimir Plahotniuc în funcția de președinte al Partidului Democrat.

Bineînțeles, ceea ce se întâmplă astăzi în Republica Moldova nu este rezultatul unui concurs de întâmplări aleatorii. Între toate există o legătură, o interdependență. Inclusiv între inițiativa legislativă privind legalizarea capitalului și alegerea lui Vladimir Plahotniuc în fruntea Partidului Democrat. Rămâne doar să identificăm care este liantul dintre cele două evenimente.

O versiune de coșmar: de la furtul miliardului la privatizări 

Economistul Gheorghe Constandachi - Sputnik Moldova
Video
Liberalizarea capitalului sau legalizarea averilor obținute ilegal

Mai mult critici ai actualei puteri susțin că inițiativa privind legalizarea capitalului și amnistia fiscală a fost lansată de autorități pentru ca artizanii ingineriilor financiare care au dus la delapidarea unui miliard de dolari din sistemul bancar să poată introduce în circuitul fiscal legal această sumă enormă. Și nu doar atât, spun aceștia, după legalizarea miliardului de dolari furat din sistemul bancar, acești bani urmează să fie utilizați la privatizările anunțate deja pentru 2017 de ministrul Economiei, Octavian Calmâc. Este o versiune verosimilă, dar, sper eu, nu neapărat și care se va realiza.

Eu cred sau, mai degrabă, aș vrea să cred că autoritățile nu au de gând să pună în aplicare acest plan cinic, ba chiar extrem de cinic. Vă imaginați: să furi banii din sistemul bancar, să pui povara restituirii acestor bani pe umerii poporului, după care să legalizezi acești bani și să participi la privatizarea întreprinderilor de stat. Și noi știm cum s-au făcut până acum privatizările în Republica Moldova: șmecherii au acaparat pe nimic, contra unor sume modice patrimoniul statului. Este un scenariu nu doar cinic, cum am spus mai sus, ci de-a dreptul diabolic. Dacă acesta va fi pus în aplicare, atunci poporul va plăti, mai întâi, pentru furtul banilor din bănci, după care cu banii furați de la el va mai fi furat odată, acum la privatizarea bunurilor statului.

Eu înclin să cred însă că autoritățile nu vor merge pe această cale pentru că ea ar reduce la zero șansele PDM în alegerile parlamentare din 2018. Ce rost ar mai avea toate eforturilor pe care le depun astăzi democrații pentru a convinge electoratul că guvernanții luptă cu adevărat cu corupția (și arestările răsunătoare din ultima perioadă, și dosarele intentate demnitarilor, funcționarilor corupți arată că această luptă se poartă pe bune), dacă aceste eforturi se vor finaliza cu o nouă țeapă trasă acestui electorat prin punerea în legalitate a banilor furați din sistemul bancar? Nici un rost nu ar avea aceste eforturi și PDM nu se va debarasa niciodată de imaginea proastă pe care încă o mai are astăzi.

Cea de-a doua versiune care ar explica acest mers al evenimentelor deloc întâmplător este, în opinia mea, mult mai încurajatoare.

Un sfat prietenesc de la Vladimir Plahotniuc

Sergiu Praporșcic - Sputnik Moldova
Președintele Igor Dodon, în fața dilemei: război sau pace cu PDM

Cine mai ține minte, aproximativ acum un an, după reținerea și arestarea fotului lider PLDM Vladimir Filat, prin târg a circulat un zvon. Și anume oamenii inițiați, care cred că cunosc ce se petrece în culisele vieții politice din Chișinău, au susținut că Vladimir Plahotniuc i-ar fi invitat la el pe reprezentanții tuturor grupărilor economico-politice, într-un cuvânt — oligarhice, și le-ar fi spus răspicat: Ajunge, până aici, mai mult nu se poate. De acum încolo nimeni nu mai fură, toți fac afaceri, administrează, guvernează numai în limitele legii, iar cine le depășește — să fie gata să răspundă pentru faptele sale! Altfel, corabia se scufundă. Corabia, însemnând statul Republica Moldova.

Din acel moment a și pornit valul de rețineri, arestări și dosare penale. Bineînțeles, împotriva celor care nu au luat în serios sfatul prietenesc al lui Vladimir Plahotniuc.

Acum unii spun că inițiativa privind liberalizarea capitalului vine în confirmarea noii reguli de joc anunțată de Plahotniuc acum un an. Adică, vechile păcate sunt iertate, toate averile obținute în trecut pe căi necinstite sau mai puțin cinstite sunt recunoscute ca legale, dar cu o singură condiție: de acum încolo orice afacere trebuie să fie legală, fără a jăcmăni statul și pe cetățeanul de rând. Averile provenite din furt trebuie să se transforme în business-uri legale, cu plata impozitelor.

Sigur, această a doua versiune este de preferat primei, creionate de oponenții democraților. Șirul de hoții, de crime economice trebuie să fie cumva oprit, chiar dacă amnistierea celor care au furat, care au prădat țara este lipsită de echitate. Și nu putem fi atât de naivi încât să credem sau măcar să sperăm că toți, dar absolut toți infractorii vor fi pedepsiți. Ar fi prea frumos să fie așa.

Acum mai rămâne de răspuns la o întrebare: de ce i-a trebuit lui Vladimir Plahotniuc să devină președintele Partidului Democrat? În opinia mea, răspunsul este simplu: ca mai apoi se devină prim-ministru. Iar din funcția de premier să-și ducă opera până la capăt. Să ne aducem aminte de declarația pe care a făcut-o Vladimir Plahotniuc imediat după ce a fost ales în funcția de președinte al PDM.

"Nimeni nu trebuie să se mai simtă protejat atunci când face inegalități, trebuie să înțelegem că vine vremea tuturor celor care fură să stea la pușcărie, indiferent de relațiile sau blatul care-l are. Noi ca partid vom avea de câștigat, la fel și țara noastră. Vor pierde, însă, populiștii, măscăricii politici, care încă își imaginează că prin discursuri frumoase vor amăgi oamenii. Vor pierde cei care s-au obișnuit să manipuleze cu oamenii la proteste violente sau pe rețele de socializare", a declarat Plahotniuc.

El este gata să joace în limitele prevederilor legale, cum se spune la Chișinău: își poate permite. Dar vrea să-i oblige pe toți să facă asta. Iar miza este nu doar revenirea lui și a PDM în grațiile electoratului, miza este însăși Republica Moldova.

Opinia autorului nucoincide neapărat cu opinia redacției Sputnik.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0