Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Liberalizarea capitalului sau legalizarea averilor obținute ilegal

Abonare
Cei care au furat și din furt au încropit averi de milioane, pentru a le legaliza, vor trebuie să plătească la stat doar doi la sută din valoarea acestora. În același timp, oamenii care muncesc cinstit, au un salariu modest, contribuie la stat cu peste 60 la sută din venitul lor.

O nouă mare inechitate: muritorii de foame care înregistrează venituri salariale de puțin peste 2.500 de lei pe lună vor plăti în 2017, ca și în 2016, impozite pe venit de tocmai 7 la sută și 18 la sută, iar demnitarii (deputații, miniștri, directorii de agenții) și funcționarii (vameșii, polițiștii, judecătorii, procurorii, inspectorii fiscali, executori judecătorești) care și-au făcut averi uriașe luând mită, furând sistemul bancar, bugetul de stat și jăcmănindu-l pe cetățeanul simplu, vor putea să-și legalizeze milioanele plătind o taxă de doar doi la sută. Constatarea îi aparține economistului Gheorghe Constandachi și a fost făcută în studioul Sputnik Moldova.

Inițiativa lansată de autorități prevede exonerarea de orice răspundere a persoanelor fizice și juridice care nu și-au declarat proprietățile, în schimbul declarării acestora până în data de 15 aprilie 2017 și vărsării în bugetul statului a doi la sută din valoarea averii declarate. De asemenea, autorii proiectului de lege propun ca funcționarii publici care și-au legalizat veniturile în baza acestei legi să nu mai poată fi trași la răspundere pentru infracțiunile comise. Totodată legea le permite celor care și-au înregistrat averile pe numele unor persoane terțe să le treacă pe numele deținătorilor reali, fără a da explicații privind proveniența acestor bunuri.

Autor: Sergiu Praporșcic

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0