Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Inevitabilul s-a produs: de ce i-a retras PL sprijinul politic lui Șalaru

© Sputnik / Евгений ПанасенкоAnatol Salaru Анатол Шалару
Anatol Salaru Анатол Шалару - Sputnik Moldova
Abonare
Oricât s-au străduit liberalii să diminueze amploarea conflictului dintre Ghimpu și Șalaru, acesta nu a mai putut fi mușamalizat și a răbufnit în cele din urmă, iar membrii formațiunii au fost puși în situația de a spune clar de partea cui sunt.

CHIȘINĂU, 13 dec — Sputnik. După ce unele surse media de la Chișinău au scris ieri că Biroul Politic al PL i-ar fi retras susținerea Ministrului Apărării Anatol Șalaru, informația a fost confirmată atât de acesta, cât și de alți fruntași liberali.

Анатолий Шалару - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Mihai Ghimpu i-a cerut președintelui țării demiterea lui Anatol Șalaru

Vicepreședintele PL, ministrul Apărării Anatol Șalaru a scris ieri pe pagina sa de Facebook că formațiunea a decis, la solicitarea lui Mihai Ghimpu, să-i retragă sprijinul politic. Potrivit acestuia, argumentele invocate în favoarea unei astfel de decizii sunt inconsistente și inventate.

În realitate, subliniază Șalaru, motivul retragerii sprijinului politic îl constituie faptul că a solicitat o analiză pertinentă a rezultatului alegerilor și a motivului pentru care Partidul Liberal a ajuns la nici 2%.

"De asemenea, am solicitat convocarea congresului în care să fie pusă în discuție situația partidului. Obiectiv, clar și transparent. Era normal ca Mihai Ghimpu, după un astfel de rezultat care ne-a trimis la jumătate din marja de eroare a sondajelor, să-și depună mandatul de președinte și să accepte convocarea congresului și alegerea unei noi conduceri", a mai explicat Șalaru.

În opinia acestuia, situația actuală a partidului este dezastruoasă, iar președintele formațiunii a transformat Partidul Liberal într-un SRL pe care-l administrează după bunul său plac.

"Partidul Liberal are nevoie de reconstrucție, Partidul Liberal are nevoie de noi lideri, dacă nu, riscăm să ajungem în coșul de gunoi al istoriei", a mai scris Șalaru, după care și-a enumerat "meritele" și realizările avute în funcția de ministru.

Totodată, Șalaru a reiterat că nu are de gând să părăsească partidul "pe care l-am fondat și pentru care am luptat".

Шалару - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Sciziune în conducerea PL. Șalaru dă de înțeles că i se pregătește demisia

Pe de altă parte, unii fruntași liberali l-au învinuit pe Șalaru de acțiuni "subversive" îndreptate împotriva partidului.

"Niciodată nu am crezut că dl. Salaru, fiind coleg cu dl. Ghimpu din 1989, ar fi fost în stare de mîrșăveniile pe care le-a făcut și care au fost confirmate de colegi. Ceea ce am auzit azi de la colegii de partid este incredibil, ca prin coruperea deputaților, președinților organizațiilor teritoriale și primarilor să ajungi la conducerea PL", a scris pe pagina sa de pe rețeaua de socializare Iurie Chirinciuc, ministrul liberal al Transporturilor.

Acesta se lamentează că a trăit cea mai mare decepție a vieții sale, afirmând că nu a știut că "politica este atât de murdară și se poate manipula opinia publică cu atâta nerușinare".

Chirinciuc este de părere că decizia Biroului politic a fost corectă și absolut necesară, iar această situație "va consolida și mai mult echipa PL".

Anterior, Sputnik a scris că șeful formațiunii, Mihai Ghimpu, i-a cerut președintelui Nicolae Timofti demiterea ministrului liberal al Apărării, Anatol Șalaru, informația fiind confirmată de surse din cadrul PL.

Șalaru a comentat atunci că nu are încredere în această sursă, accentuând că demisia sa nu o poate cere președintele de partid, deoarece nu el l-a numit în funcție.

Ghimpu Şalaru Гимпу Шалару - Sputnik Moldova
Politică
Şalaru i-a amintit lui Ghimpu cine este fondatorul formaţiunii

Mai mult decât atât, în cadrul unei emisiuni televizate, Vicepreședintele PL i-a amintit șefului său de partid că el este fondatorul partidului, declarând că " în calitate de politician „cu vechime" şi fondator al PL a înţeles că oamenii se şi mai schimbă (putem bănui, nu întotdeauna în bine)".

Disensiunile dintre Ghimpu și Șalaru s-a accentuat în campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Anatol Șalaru a confirmat că nu a vorbit cu Ghimpu din ziua scrutinului prezidențial.
Pe de altă parte, nu acesta pare să fie adevăratul motiv al discordiei.

Banii ar sta la baza conflictului dintre Ghimpu și Șalaru>>

Surse demne de încredere au declarat pentru Sputnik Moldova că Ghimpu s-a supărat pe Șalaru pentru că ultimul nu "a aranjat" un tender pentru construcția locuințelor sociale pentru militarii Armatei Naționale în favoarea firmei de construcții condusă de un alt liberal, deputatul Iurie Dârda. Iar documentele publicate recent în presă confirmă cele relatate de noi anterior.

Chirinciuc îl îndeamnă pe Anatol Salaru, în cazul în care se consideră "mai unionist decât cei din PL", demonstreze în continuare ca membru PL!" Rămâne de văzut în această situație care va fi următorul pas întreprins da Șalaru.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0