Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sciziune în conducerea PL. Șalaru dă de înțeles că i se pregătește demisia

© Sputnik / Мирослав РотарьШалару
Шалару - Sputnik Moldova
Abonare
Anatol Șalaru vorbește despre necesitatea aducerii oamenilor noi la conducerea PL și despre faptul că Mihai Ghimpu nu poate să-i ceară demisia din funcția de ministru al Apărării.

CHIȘINĂU, 6 dec – Sputnik. Relațiile dinte liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu și prim-vicepreședintele PL Anatol Șalaru au ajuns la limită. Ministrul Apărării Anatol Șalaru a declarat în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune din Chișinău că în conducerea PL trebuie să fie aduse persoane noi și tinere. Cât privește o posibilă demisie a sa din funcția de ministru al Apărării, aceasta nu trebuie să fie ”un moft” al lui Mihai Ghimpu.

Agenția Sputnik Moldova scria în luna noiembrie, cu referire la surse apropiate de PL, că, la 22 noiembrie, liderul PL Mihai Ghimpu a mers la președintele țării Nicolae Timofti și i-a solicitat demisia lui Anatol Șalaru din funcția de ministru al Apărării.

Șalaru a declarat că nu are încredere în această sursă, însă a precizat că l-a întrebat pe Timofti dacă a avut loc o asemenea discuție.

”L-am întrebat pe Nicolae Timofti, care mi-a spus: ”Doamne ferește, nu am discutat cu nimeni și nimeni nu a venit să discute””, a declarat Șalaru.

Același lucru l-a confirmat, marți, în cadrul unei conferințe de presă și președintele ales Igor Dodon, care a spus că Mihai Ghimpu i-a trimis o scrisoare lui Nicole Timofti cu solicitarea de a-l demite pe Șalaru.

”Ar fi culmea ca Ghimpu și Dodon să-mi creară demisia”, a declarat Șalaru.

În același timp, ministrul, care este și prim-vicepreședinte al PL, a precizat că nu a discutat cu Mihai Ghimpu din ziua alegerilor prezidențiale. Potrivit lui Șalaru, demisia sa nu o poate cere președintele de partid, deoarece nu el l-a numit în funcție.

Шалару - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Iată cum va avea loc demiterea lui Anatol Șalaru

”Partidul are președinte, dar are și consiliu, birou și congres. Aici nu este moftul unui președinte de partid ca să-l scoată pe un ministru. Pe mine nu m-a făcut ministru președintele de partid. Eu sunt prim-vicepreședinte al PL și am un trecut în țara asta. Dacă partidul va decide să mă dea afară, eu am să mă retrag din funcție. Dar nu că liderul PL mă va retrage din funcție. Eu nu recunosc deciziile președintelui, dacă ele vin în contradicție cu deciziile partidului”, a declarat Șalaru.

Cât privește relațiile pe care le are acum cu Mihai Ghimpu, ministrul Șalaru le-a calificat drept ”strict profesionale”.

”Fac diferență dintre activitatea de partid și relațiile personale. Sunt în PL. Mihai Ghimpu nu are un caracter ușor, dar sunt în PL pentru idei. Am cu Mihai Ghimpu numai relații strict profesionale. În afara partidului nu ne întâlnim, nu discutăm, nu avem business comun și nu avem ce discuta”, a menționat Șalaru.

Liberalul a negat faptul că s-ar fi certat cu Ghimpu pentru că nu a fost înaintată candidatura sa la funcția de președinte a țării, însă rezultatul pe care l-a înregistrat  Ghimpu ”nu a fost așteptat”. Șalaru a avut și un răspuns la întrebarea de ce nu s-a implicat în campania electorală a lui Ghimpu.

”Pentru că alegătorii vor să vadă candidatul, nu pe mine”, a precizat ministrul.

Гимпу Шалару Ghimpu Salaru - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Șalaru s-ar fi certat cu Ghimpu din cauza Alinei Zotea

Șalaru susține că alegerile prezidențiale au fost un fiasco pentru PL, care are nevoie acum de o evaluare serioasă.

”Trebuie să facem o evaluare serioasă a partidului. Problema este că dreapta a suferit o înfrângere usturătoare după prezidențiale”, a spus Șalaru.

Acesta a mai precizat că nu are de gând să părăsească PL.

”Pentru că am fost primul președinte al PL. Nu are rost să plec din partid. Trebuie să se convoace un congres, să se facă o analiză serioasă și să ia decizii. Mergem înainte cu oameni noi, tineri, îi punem în față și aici mă gândesc la conducerea partidului și nu numai”, a continuat Șalaru.

Întrebat dacă Mihai Ghimpu trebuie schimbat de la conducerea PL, Anatol Șalaru a răspuns: ”În partid sunt oameni capabili să fie președinte, dar Mihai Ghimpu nu poate fi astăzi încă eliminat din politică. Are experiență, personalitate puternică, dar trebuie să aducem oameni noi în jurul președintelui de partid, în consiliu, trebuie să propunem și la funcția de miniștri, de deputați oameni care să atragă alți oameni”, a notat ministrul.

Potrivit surselor Sputnik, la 17 decembrie urmează să fie convocată ședința Consiliului politic al PL la care va fi pusă în discuție demiterea lui Anatol Șalaru din funcția de prim-vicepreședinte al PL și din cea de ministru al Apărării.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, păstrează în continuare tăcere la acest subiect. El evită orice comentariu în public cu referire la relațiile pe care le are acum cu Anatol Șalaru.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0