Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sorin Pleșca, cel care și-a ucis în primăvară fratele, consul în Turcia?

© Fotolia / badahosIstanbul
Istanbul - Sputnik Moldova
Abonare
Fiul mai mic al deputatului neafiliat Naie-Simion Pleșca, cel care l-a împușcat mortal pe fratele său mai mare, ar putea deveni consulul țării noastre la Istanbul, Turcia. Ministrul de Externe, Andrei Galbur, nu infirmă informația.

Bloggerul Eugen Luchianiuc a scris recent pe o rețea de socializare că fiu mai mic al deputatului Naie-Simion Pleșca, Sorin Pleșca, cel care în data de 7 martie 2016 l-a împușcat mortal din pistolul său personal pe fratele său mai mare, Dan Pleşca, ar putea să fie numit consul al Republicii Moldova la Istanbul.

Mihai Balan - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Balan: Moldova ar putea fi tranzitată de elementele teroriste

Eugen Luchianiuc amintește de cazul consulului general al Republicii Moldova la Istanbul, Veaceslav Filip, care, în seara zilei de 17 noiembrie 2016, a fost reținut pe Aeroportul Chișinău, după care a fost plasat în arest. Procurorii l-au acuzat pe Veaceslav Filip că "perfecta ilegal permise de şedere pentru persoane de origine arabă în schimbul unor sume de bani, care ajungeau la sute de dolari". Iar șeful Serviciului de Informații și Securitate a declarat cu referire la acest caz că, "Republica Moldova nu este ținta unor atacuri teroriste, dar în ultimul timp a devenit o țară de tranzit pentru elementele teroriste", admițând că printre cei care l-au mituit pe Veaceslav Filip și au obținut în felul acesta permis de ședere în Republica Moldova, ar putea fi și teroriști care se îndreptau spre țările din Europa occidentală.

Ministrul Galbur tace, deci confirmă

Eugen Luchianiuc spune că deține informații că Sorin Pleșca urmează să fie numit consul la Istanbul: "Conform surselor blogului nostru, feciorul rămas în viață al deputatului Nae-Simion Pleșca a fost (sau deja este numit) consul al Republicii Moldova la Istanbul". Luchianiuc îl întreabă pe ministrul de Externe, Andrei Galbur, cine este noul consul general al țării noastre la Istanbul, la care șeful diplomației moldovenești îi răspunde pe twitter: „Ministerul de Externe l-a detașat pe A. Țurcan (în funcția de consul general la Istanbul — n.n.) până la finalizarea anchetei. Numirea unui consul general trece prin hotărâre de guvern și e proces public". După care Eugen Luchianiuc îl întreabă pe șeful diplomației moldovenești dacă "domnul Pleşca (cel care și-a împușcat fratele — n.n.) a fost sau este "în cărți" pentru o funcție diplomatică?". Întrebare la care Andrei Galbur nu mai revine cu un răspuns.

Эдуард Харунжен - Sputnik Moldova
Accidente
Procurorul general interimar: detalii despre reținerea consulului Moldovei

Noi intuim că Sorin Pleșca, cel care în primăvară, fiind angajat al Departamentului Poliției de Frontieră, l-am împușcat pe frate-său în casa părinților, din propria armă, un pistol de model CZ 75, deținut legal, după care a fugit de la locul tragediei cu una din mașinile familiei, este deja sau în curând va deveni consulul țării noastre în Turcia. Dacă nu ar fi fost așa, atunci, în mod sigur că ministrul Andrei Galbur ar fi infirmat cu hotărâre că nu este adevărat, că Sorin Pleșca nu are nicio tangență cu activitatea diplomatică și cu misiunea consulară a Republicii Moldova din Turcia. Așa însă Galbur nu a scos o vorbă despre Sorion Pleșca.

Eu admit că acest subiect este neplăcut pentru părinții lui Sorin Pleșca, care sunt și ai celui ucis, Dan Pleşca, că le atinge o rană sufletească ce cu siguranță încă nu s-a cicatrizat și care mai sângerează. Dar el este de o graviditate atât de mare, încât nu poate fi eludat.

Ce ar fi pățit Sorin Pleșca dacă nu era fiu de deputat

Pistol - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Versiunea procurorilor în cazul omorului fiului deputatului Pleşca

Ce avem de fapt. Un băiețel de bani gata, fiul unui ditamai deputat, el însuși angajat al Poliției de Frontieră, își împușcă la nervi sau din prostie propriul frate, fratele mai mare, după care fuge de la locul crimei. Peste două luni, urmărirea penală pornită pe numele lui pentru omor din imprudență este încetată în mod subit și inexplicabil. Chipurile pe motiv că succesorii părții vătămate, adică părinții celor doi frați, l-au iertat. O decizie nu doar ciudată, ci în mod evident ilegală. Dacă tatăl lui nu era deputat cu relații mari, inclusiv la Procuratură Generală, și Sorin Pleșca era, să zicem, un simplu țăran care și-a împușcat fratele, atunci el ar fi stat ani buni după gratii pentru omor din culpă.

Andrei Galbur, datorează o explicație

Dar așa, omul este la libertate. Însă și asta este puțin. El trebuie să fie și promovat. E tocmai cazul să facă o carieră în diplomație. Să fie numit consul la Istanbul, la nici un an după ce l-a împușcat pe frate-său. Dacă Sorin Pleșca și-a împușcat propriu frate și nu a fost pedepsit, vă imaginați ce-și poate permite el în raport cu alți cetățeni, vă imaginați ce "minuni" poate să săvârșească aflat în funcția de consul? Dumneavoastră — da, nu însă și ministrul de Externe, Andrei Galbur. Ministrul ne datorează o explicație, cel puțin o explicație. De ce rândurile diplomaților moldoveni trebuie să fie completate cu astfel de cadre, alți oameni capabili de a fi consuli nu mai sunt? Sau ca să obții funcția de consul trebuie să ai neapărat tatăl deputat?

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0