Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Procurorul general interimar: detalii despre reținerea consulului Moldovei

© Sputnik / Мирослав РотарьЭдуард Харунжен
Эдуард Харунжен - Sputnik Moldova
Abonare
Procurorul general interimar al Moldovei Eduard Harunjen a prezentat detalii cu privire la reținerea consulului general al Moldovei la Istanbul, Veaceslav Filip.

CHIȘINĂU, 17 nov — Sputnik. Veaceslav Filip, consulul general al Republicii Moldova la Istanbul, a fost reținut, fiind suspectat de corupție la eliberarea actelor ce permit aflarea cetățenilor străini pe teritoriul Moldovei, a declarat joi la o conferință de presă Eduard Harunjen, procuror general interimar al Moldovei.

Potrivit acestuia, colaboratorii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și procurorii anticorupție l-au reținut pe consulul general miercuri, aproximativ la ora 22.00, pe aeroportul din Chișinău.

"Drept motiv a servit intentarea unui dosar penal. Inițial, ancheta a fost demarată de procurorii din Chișinău care au acționat în comun cu colaboratorii SIS. Era vorba despre escrocheriile pe care le săvârșeau străinii, estorcând bani de la compatrioții lor pentru ca aceștia să fie ajutați să-și perfecteze actele de şedere în Republica Moldova", a spus Harunjen.

El a mai adăugat că în timpul desfăşurării anchetei au apărut informații cu privire la faptul că "consulatul general al Moldovei de la Istanbul este implicat în această schemă, fiind în cârdășie cu suspecții". De asemenea, a devenit cunoscut faptul că la consulat înflorește corupția.

Международный аэропорт Кишинева - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Consulul Moldovei în Turcia a fost reținut pe Aeroportul din Chișinău

"Noi am fost șocați de faptul că în astfel de instituție actele erau eliberate fără niciun fel de măsuri de protecție și fără a fi respectate normele internaționale. A fost efectuată transmiterea banilor sub controlul ofițerilor ", a spus Harunjen.

El a subliniat că organele de drept din Moldova "au efectuat pentru prima dată cercetări chiar la consulat, care este teritoriu al Republicii Moldova."

La moment, serviciile speciale nu știu câte persoane au beneficiat de documente în schimbul mitei. Harunjen a subliniat că este vorba despre cetățeni din Orientul Mijlociu de origine arabă.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0