Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Balan: Moldova ar putea fi tranzitată de elementele teroriste

© Photo : sis.mdMihai Balan
Mihai Balan - Sputnik Moldova
Abonare
Directorul Serviciului de Informații și Securitate, Mihai Balan, a declarat că teroriștii ar fi putut tranzita Republica Moldova, în urma actelor de corupție comise în cadrul consulatului Moldovei la Istanbul.

CHIȘINĂU, 17 nov – Sputnik. În ultima perioadă, "elementele cu tentă teroristă" folosesc Republica Moldova ca punct de tranzit spre alte țări, a declarat joi directorul SIS, Mihai Balan, în cadrul unei conferințe de presă.

Angajații SIS și ai Procuraturii Anticorupție l-au reținut în seara zilei de miercuri pe consulul general al Republicii Moldova la Istanbul, Veaceslav Filip, pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău.

La moment, acesta este reținut pentru 72 de ore. Diplomatul este suspectat de luare de mită în schimbul eliberării actelor de intrare şi şedere pe teritoriul Republicii Moldova, în special pentru cetățeni din Orientul Mijlociu.

”Am constatat că întregul personal al acestui Consulat General este implicat în acte de corupție. Considerăm că personalul din cadrul Consulatului General din Istanbul au pierdut vigilența și au uitat că au fost numiți acolo pentru a proteja interesele Republicii Moldova și a cetățenilor săi”, a declarat Balan.

Эдуард Харунжен - Sputnik Moldova
Accidente
Procurorul general interimar: detalii despre reținerea consulului Moldovei

El a subliniat că cele întâmplate constituie o situație ieșită din comun.

”Am menționat de nenumărate ori că aceste acțiuni întreprinse în cadrul Consulatului favorizează unele elemente cu tentă teroristă. Republica Moldova nu este ținta atacurilor teroriste, dar în ultimul timp noi am devenit o țară de tranzit pentru aceste elemente care se îndreaptă atât spre Uniunea Europeană, cât și spre țări cu risc sporit cum ar fi Siria și Irak”, a mai spus Balan.

El a ținut să sublinieze că serviciile speciale moldovenești ştiu despre faptul că doi cetățeni ai Republicii Moldova luptă în Siria.

”Pe mine mă miră indiferenţa funcționarilor atunci când examinează cererile de eliberare a actelor. Legislația prevede respectarea unor proceduri exacte la eliberarea vizelor de călătorie şi invitaţiilor, pentru că ne-am putea pomeni că avem deja aici persoane care ar putea destabilizeze situația în ţară”, a punctat Balan.

El a mai subliniat că misiunile diplomatice ale Moldovei de peste hotare urmează să intensifice măsurile de securitate.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0