Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ecoul tragediei de la Strășeni: de ce în Moldova copiii devin asasini

© Facebook / Кристина ПархоменкоКристина Пархоменко
Кристина Пархоменко - Sputnik Moldova
Abonare
În țara noastră a crescut o generație de copii de care nu s-a ocupat nimeni: nici părinții, nici școala, nici statul. Editorialistul Sputnik se întreabă cum de s-a putut întâmpla așa ceva și cine se face vinovat de asta.

Asasinarea la Strășeni a minorei de 14 ani Cristina Parhomenco a zguduit nu doar acest mic orășel, ci și întreaga țară. Crima a cutremurat prin cinism și cruzime. Vă amintim că anchetatorii au constatat pe corpul copilei o mulțime de hematoame și echimoze, iar Cristina nu mai avea față în sensul direct al cuvântului.

Место убийства Кристины Пархоменко - Sputnik Moldova
Ucigașii minori ai Cristinei veneau seară de seară la locul crimei

Faţa acesteia a fost mutilată de loviturile aplicate cu bestialitate, dar ci şi mâncată de şobolani sau de câini vagabonzi. Potrivit celor care a descoperit-o pe Cristina după cinci zile de căutări,  chiar polițistul a țipat de groază atunci când a văzut cadavrul.

Dar șochează nu numai cruzime și cinismul ucigașilor, ci și vârsta acestora. În timpul anchetei s-a aflat că, după ce au comis asasinatul, aceștia mergeau seară de seară la locul crimei pentru a  pentru a verifica dacă cadavrul mai este acolo. Și să nu uităm că toți acești ucigași sunt minori! Unul dintre asasini nici nu poate fi arestat pe perioada anchetei pentru că are doar treisprezece ani. Iar asta înseamnă că el pur și simplu va scăpa de pedeapsă.

Cristina și asasinii săi sunt copii ai migranților de muncă

Sute de mii de locuitori din țara noastră pleacă la muncă peste hotare din cauza situației materiale dificile. Copiii gastarbeiterilor trăiesc din banii trimiși de părinții. Ei au îmbrăcăminte la modă, smartphone-uri scumpe, își permit să meargă în cluburi de noapte, să-și petreacă timpul în cafenele.

Траурное фото Кристины Пархоменко в гимназии имени Михай Витязул - Sputnik Moldova
Societate
Ar exista o legătură între omorul minorei şi jaful de la o bancă din Străşeni

Tatăl Cristinei Parhomenco muncește peste hotare, este în divorț de mama acesteia, dar material le ajuta întotdeauna, după cum mărturisesc vecinii. Și părinții minorilor suspecți de omor se află peste hotare pentru a câștiga bani. Toți aceștia fac parte dintr-o companie, nimeni dintre ei nu a avut parte de căldură, de grijă, de dragoste părintească elementară.

Ei au început devreme să consume băuturi alcoolice devreme, devreme și-au început viața adultă și mult prea devreme au comis ceea ce este greu de imaginat— au ucis un alt om.

Putea fi evitată tragedia de la Strășeni? E o întrebare complicată. Și aceasta nu ține doar de educația din anumite familii. Totul ar trebui să aibă o abordare sistemică.

Sunt vinovați toți — și statul, și școala, și poliția

Sigur, în primul rând părinții sunt cei care trebuie să aibă grijă de copiii lor, de educația acestora. Dar să nu uităm că și profesorii, la școală, trebuie să observe "primele semnale" alarmante, și statul trebuie să aibă un program complex de atragere a copiilor în diferite cercuri pe interese și secții sportive, în loc să se adune prin diverse locuri rău famate.

Ce cercuri, secții au frecventat minorii asasini? Au avut ei în general astfel de oportunități?

Подросток в наручниках - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ce pedeapsă ar putea primi asasinii Cristinei Parhomenco

O altă problemă, nu mai puțin importantă, este că statul trebuie să facă tot ceea ce este posibil pentru a reduce fluxul celor care pleacă în străinătate. Cum să facă acest lucru?

Să creeze condiții favorabile pentru dezvoltarea businessului, pentru ca oamenii să poată munci și beneficia de un salariu decent acasă, în Patrie. Despre această problemă se vorbește de mult timp în Moldova, dar, spre regret, o soluție nu există deocamdată.

Evident, vinovații în cazul asasinării Cristinei Parhomenco vor fi găsiți (cu atât mai mult cu cât doi adolescenți și-au recunoscut vina), aceștia vor fi condamnați.

Omorul de la Strășeni: conducerea poliției locale, suspendată din funcție>>

Însă vinovați nu sunt doar ei, vinovați sunt toți — și statul, și școala, și poliția, care nu a fost prea insistentă în timpul căutărilor, și comercianții care le-au vândut alcool tinerilor (acest lucru a devenit o normă în țara noastră!). Suntem vinovați toți noi, pentru că am devenit insensibili și indiferenți, pentru că nu am observat la timp și nu am prevenit…

Cum am putea ieși din acest cerc vicios?

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu poziția redacției.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0