Fără îndoială, opinia cititoarei noastre este subiectivă. Dar Sputnik a decis să o publice, deoarece ea reflectă, în opinia noastră, starea de spirit a tinerelor mame care deja au născut, dar și a celor care urmează să treacă prin acest eveniment important din viața lor.
Nașterea unui copil trebuie să fie, probabil, cel mai important și mai fericit eveniment din viața oricărei femei. Sistemul nostru de sănătate te face însă să-ți dorești să uiți cât mai repede acest proces. Femeile rar când revin la această temă, preferând să șteargă din memorie acest eveniment, ca pe un vis urât.
„Naștere fără înțelegere prealabilă"
Vreau să vă povestesc cum decurge o naștere într-o maternitate din Chișinău, unde mi-a fost dat să nasc la sfârșitul primăverii. Am ajuns acolo fără o înțelegere prealabilă cu medicii, însă fericită în așteptarea marelui eveniment.
Medicul ginecolog și mamoșul au fost în permanență grosolani cu mine, manifestând indiferență și comportament bădărănesc. În afară de aceasta, nici nu mi-au acordat ajutorul medical cuvenit.
Mai mult decât atât, aceștia îmi cereau deschis bani pentru „serviciile" acordate, în timp ce mă aflam chiar pe masa de nașteri.
Cine s-ar fi putut gândi că acest lucru este posibil în capitala unui stat european civilizat! Oare cei care au depus jurământul lui Hipocrat pot să-și permită să-și îndeplinească obligațiile și datoria ca pe o favoare?..
Sfatul care le este dat femeilor cum că predispoziția pozitivă este condiția unei nașteri reușite, și-a pierdut imediat rostul, chiar în secția de internare. Deja acolo mi s-a dat de înțeles că eu nu reprezint decât o piesă din conveier și că nimeni nu are de gând să-și facă prea multe griji cu mine.
Doctorița care „se temea să nu se murdărească"
Medicul obstetrician care a venit să mă examineze m-a prevenit pe loc că… se teme să se murdărească!
Când i-am spus că am dureri puternice și am rugat să-mi facă anestezie, aceasta mi-a zis să nu țip din cauza durerilor, iar de anestezie nici nu poate fi vorba. Acestea sunt, chipurile „chestii" de prisos: trebuie să taci și să rabzi.
Deja atunci mi-a venit să fug, să le telefonez alor mei și să-i rog să vină să mă ia de la maternitate, dar nu puteam, durerea era prea mare…
Cum a trecut totul: „Simți o mare rușine, singurătate și neputință…"
Am fost internată la maternitate la ora 22.00. După care m-au condus în salon, au închis ușa și au plecat. Eram singură la etaj, în coridor era întuneric. Până la ora trei noaptea nimeni nu a venit să mă vadă. Cum să suporți durerile, cum să respiri și cum să te comporți — despre toate acestea a trebuit să o întreb pe infirmieră, singura ființă din tot personalul medical al spitalului care putea fi găsită la tot etajul. Mai târziu, a dispărut și ea.
Să te gândești că încurând îți vei vedea copilul? Da de unde! În condițiile din maternitățile noastre așa ceva este imposibil. Te gândești doar când o să se termine totul. Și mai simți o mare rușine neputință. Să te afla acolo de una singură devenea deja insuportabil.
Gemeam, țipam, îmi mușcam mâinile. Iar împrejur — întuneric beznă. Deci, într-o astfel de ambianță „plăcută" îmi era sortit să mă pregătesc de naștere. M-a cuprins groaza.
Nimeni nu se grăbea să mă liniștească: noaptea părea să nu mai albă sfârșit…
Condițiile din maternitate umilesc de la bun început demnitatea umană, îți paralizează voința și ultimele puteri de a rezista. Dacă în alte situații eu mă pot oricând apăra și știu cum și pe cuine să pun la punct, în maternitate nu mi-a reușit acest lucru cu desăvârșire.
Aici am fost redusă la tăcere. Răbdam și așteptam ca totul să se termine cât mai repede…
Va urma…
Redacția Sputnik dispune de numele adevărat și coordonatele autoarei acestor rânduri.
Opinia cititorilor ar putea să nu coincidă cu opinia redacției.
Sputnik Moldova intenționează să reflecte obiectiv ceea ce se întâmplă în spitalele din Chișinău. În articolele noastre ne vom baza pe experiența și opiniile unor persoane concrete, de aceea facem apel către toți cititorii cărora le pasă de aceste probleme să ne expedieze materiale pe adresa е-mail: moldova@sputnik.md. Totodată, suntem gata să punem la dispoziție platforma noastră informațională pentru comentariile oponenților.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>