Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Regim de economie în Moldova: spitalele vor renunța la pacienți

© Sputnik / Evghenii PanasencoЧисло жертв пожара в Бухаресте, возросло до 43 человек
Число жертв пожара в Бухаресте, возросло до 43 человек - Sputnik Moldova
Abonare
În instituțiile medicale vor fi spitalizați doar persoanele grav bolnave, iar celorlalți pacienți le va fi recomandat cu insistență tratamentul la domiciliu.

Regimul de economie pe care l-a adoptat Moldova este legat de Acordul cu FMI. Guvernul a adoptat în regim de urgenţă un pachet de şapte legi care ne vor face pe toţi să strângem în cele din urmă cureaua.

Ministerul Sănătății a pregătit deja un proiect de lege care nu este deloc pe placul pacienților. Astfel, pe viitor, în spitale vor fi internate doar persoanele grav bolnave, iar celorlalți pacienți le va fi recomandat cu insistență tratamentul la domiciliu. Prin urmare, bolnavii cu patologii ușoare vor fi tratați în condiții de ambulatoriu.

Ce scop au aceste inovaţii?

Spital - Sputnik Moldova
Societate
Ministerul Sănătății face economii: Moldova rămâne fără două spitale republicane

Potrivit autorilor proiectului de lege, o astfel de inovaţie le va permite instituțiilor medicale să economisească mijloacele financiare, acestea fiind utilizate pentru tratamentul pacienților gravi care, la rândul lor, vor beneficia de servicii de o mai bună calitate. Proiectul de lege prevede termenele pentru  tratament: pacienții cu maladii ușoare vor fi externați peste 24 de ora după acordarea ajutorului medical.

Acum tot greul va cădea pe umerii medicilor de familie, deoarece acești pacienți vor fi monitorizați de medicii de familie de la locul de trai.

Anterior s-a comunicat că în Moldova vor fi lichidate Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie, precum și Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă", acesta fiind cea mai veche instituție medicală din țară. Ambele spitale vor trece în gestiunea Spitalului de Urgență. Toate acestea fac parte din planul general de economisire.

Spitalizarea neargumentată și „combaterea" acesteia

Renunțarea la spitalizarea neargumentată nu va avea succesul scontat, a declarat pentru agenția Sputnik Ghenadie Țurcanu, coordonator de programe al Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS).

Potrivit specialistului, pentru ca bolnavii cu patologii uşoare să poată fi trecuți la regimul de tratament la domiciliu, ar trebui ca în țară să existe un sistem bine dezvoltat al medicilor de familie.

„Cine îi va trata în continuare pe bolnavii externați din staționar? În țară nu ajung circa 400 de medici de familie. Și, de regulă, nivelul morbidității este mai ridicat la sat decât la oraș. Dacă un sat nu are medic de familie, pacientul va merge la spital după ajutor medical", a menționat Țurcanu.

Acesta estimează că la ora actuală circa 30 — 40% dintre pacienți ar putea să-și urmeze foarte bine tratamentul la domiciliu.

Рабочее место - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Guvernul interzice angajările în sistemul bugetar, inclusiv în şcoli şi spitale

„Treceți seara prin spitalele din Chișinău. Puțini sunt cei care rămân acolo peste noapte. Mai toți pleacă acasă. Putem oare afirma că ei se află sub observație zi și noapte? Aceasta înseamnă spitalizare neargumentată", a punctat Țurcanu.

Specialistul a declarat că politica renunțării la spitalizarea neargumentată a fost declarată încă în anul 1998, când a demarat reforma sistemului de îngrijire medicală primară.

Însă rezultate acesteia nu sunt vizibile, deoarece în sistemul Sănătății nu se adoptă hotărâri pe termen lung.

„Un ministru îl înlocuiește pe altul și anulează imediat hotărârile predecesorului său", a subliniat directorul Centrului PAS.

Optimizarea: este de bine sau de rău?

Este interesant faptul că opinia populației este împărțită vizavi de această inovaţie. Unii sunt derutați neînțelegând ce fel de optimizare este aceasta și de ce pacienții vor fi trimiși din spital acasă pentru definitivarea tratamentului. Alții, fiind adepți ai ideii că acasă chiar și pereții te ajută să te însănătoșești, nu văd nimic grav în noul proiect de lege al Ministerului Sănătății.

Dar ce părere aveţi Dumneavoastră, stimați cititori?

Fluxul de știri
0