Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ministerul Sănătății face economii: Moldova rămâne fără două spitale republicane

© Sputnik / Evghenii PanasencoSpital
Spital - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
După sistemul educației, "optimizarea" a ajuns și la medicină. Primele pe lista lichidării sunt Spitalul de traumatologie și Spitalul de boli infecțioase "Toma Ciorbă".

CHIȘINĂU, 15 sept — Sputnik. În Moldova vor fi lichidate Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie, dar și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase "Toma Ciorbă". Ultimul este unul dintre cele mai vechi spitale din țară, unic în felul său. Ambele spitale care urmează să fie închise vor fi comasate cu Institutul de Medicină Urgență.

Un proiect de lege în acest sens a fost propus pentru discuții publice de către Ministerul Sănătății. Funcționarii din medicină explică această decizie prin faptul că trebuie reduse cheltuielile de întreținere a aparatului administrativ.

Medic - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cine nu este mulţumit de medicul de familie, şi-l poate schimba

"După reorganizare, Institutul de Medicină Urgență va avea un singur conducător, o singură contabilitate, o singură secţie juridică şi de cadre", se spune în nota explicativă la proiectul de lege.

Ministerul Sănătății mai precizează că "optimizarea" spitalelor se încadrează în reformele propuse de comunitatea internațională. Mai mult decât atât, departamentul subliniază că, de exemplu, Spitalul de traumatologie oferă aceleași serviciu ca și Institutul de Medicină Urgență: în cazul unor accidente rutiere, în caz de rănire și de vătămare corporală.

Deocamdată nu este clar ce soartă va avea personal, utilajul și a clădirile în care se află în prezent instituțiile medicale ce urmează să fie reorganizate.

Fluxul de știri
0