Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Moldova: majoritatea jubilează, minoritatea - în derută

© Sputnik / Мирослав РотарьВладимир Новосадюк
Владимир Новосадюк - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Odată cu victoria lui Igor Dodon în alegerile prezidențiale, Moldova se angajează pe o cale complicată în căutarea răspunsurilor la provocările timpului, consideră editorialistul Sputnik Moldova.

După cum era de așteptat, în prima zi de după victoria lui Igor Dodon internetul a fost invadat de apelurile adepților Maiei Sandu, care a pierdut alegerile, de a ieși la un miting de protest în Piața Marii Adunări Naționale.

Выборы президента 2016 второй тур - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Igor Dodon a îndemnat cetăţenii la calm, indiferent de rezultatul alegerilor

Împotriva cui și a ce vor să protesteze? Împotriva susţinătorilor lui Dodon, învinuindu-i că au votat pentru liderul socialiștilor, și nu pentru președintele PAS? Este alogic. Împotriva autorităților? Însă Partidul Democrat, pivotul coaliției de guvernare, și-a retras chiar și propriul candidat, pe Marian Lupu, în favoarea Maiei Sandu. Împotriva CEC care nu a asigurat alegătorii de peste hotare cu numărul necesar de buletine de vot? Dar în acest caz CEC are contraargumente serioase. Şi logic ar fi ca aceste pretenții să fie examinate nu în piață, ci în instanța de judecată.

Împotriva cui au de gând să protesteze susţinătorii Maiei Sandu? Iar aici se impune o paralelă cu rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA și dezordinile care au avut loc în unele orașe americane organizate, după cum s-a exprimat Donald Trump, de către „protestatarii profesioniști". Desigur, Moldova și SUA sunt două dimensiuni incomparabile, dar totuși…

De ce se teme „nucleul combatant" al Maiei Sandu

Și aici în Moldova, și acolo, în SUA, protestatarii declară că manifestațiile urmăresc în exclusivitate apărarea valorilor democratice.

Вид на Покровский собор, Спасскую башню и соборы Московского Кремля - Sputnik Moldova
Rusia
Declarația Kremlinului după victoria lui Igor Dodon

La noi se mai adaugă şi teza despre „parcursul european al dezvoltării Moldovei". Însă în spatele vorbelor goale din lozincile și apelurile acestora se întrevăd interesele strict personale.      

Care anume? Nu mă voi referi la adepților lui Hillary Clinton. Mă voi opri doar la ceea ce, într-un viitor previzibil, ar putea pierde „nucleul combativ" al Maiei Sandu.

În primul rând, este vorba de mari pierderi materiale. Poate că cineva de la noi din țară a reușit să-i numere pe cei care o duc fără nici o grijă, deja de câteva decenii, pe seama granturilor occidentale. Numărul lor este de sute și sute. Simularea unei activități furtunoase întru apărarea valorilor democratice a devenit pentru ei o profesie. Nu pentru toți, însă pentru majoritatea acestora. Împreună cu un număr enorm de sfetnici occidentali, care se întrețin din aceleași credite occidentale, ei trăiesc într-o lume absolut străină de problemele reale ale cetățenilor RM.

Și, dintr-odată, un asemenea afront! Acum o săptămână, Donald Trump, prin victoria sa în alegerile prezidențiale din SUA, a zdruncinat credibilitatea unor astfel de „profesioniști" în întreg spațiul postsovietic, inclusiv în Republica Moldova. Iar acum, iată-l și pe Dodon cu principiile sale pe capul lor!

În al doilea rând, s-ar putea întâmpla ca, potrivit legislației în vigoare, cei pentru care apelurile la „unire" au devenit o rutină, să fie trași la răspundere penală. Pentru că, odată cu alegerea lui Dodon în funcția de președinte al țării, în Moldova trebuie să înceapă procesul de autioidentificare.

Ovidiu Hurduzeu - Sputnik Moldova
EXCLUSIV: Ovidiu Hurduzeu dezvăluie interesul lui Donald Trump

În al treilea rând, după victoria lui Trump, s-a întrezărit perspectiva că spațiul postsovietic să rămână în sfera de influență a Rusiei. Potrivit lui Oleg Barabanov, directorul de programe al clubului Valdai, „Trump este dispus să aibă cu Rusia relaţii pe principii de "tranzacție". Și, dacă tranzacția se va produce, spațiul postsovietic va rămâne în sfera de influență a Rusiei".

Iar la toate acestea, după cum spuneau  cu dispreț liberalii noștri până la alegeri, se mai adaugă și Dodon cu „programul său prorus"! Și cu proiecte de îmbunătățire a vieții poporului și a situaţiei din țară.

Trebuie să conștientizăm că dincolo de geam se întrezărește o nouă realitate politică

Desigur, asta nu înseamnă că Moldova va renunța la colaborarea strânsă cu Europa. Însă, repet, după cum am mai scris anterior într-un editorial: după victoria lui Trump, Europei îi va păsa prea puțin de problemele Moldovei.

Владимир Новосадюк - Sputnik Moldova
Cum se va repercuta victoria lui Trump asupra alegerilor din Moldova

Europa însăşi va trebui să se descurce, în contextul declarațiilor dure ale președintelui proaspăt ales al SUA despre faptul că a venit timpul ca țările europene să-și achite propriile conturi pentru proiectele comune cu SUA. Gen NATO, de exemplu…

… Așa că susţinătorii Maiei Sandu s-au pomenit într-un fel de cnocaut geopolitic. Și nu prea știu cum să iasă din el. Pentru ei toate acestea sunt noi pentru ei. De aceea și înclină spre ceea ce este banal de obișnuit și facil: organizarea mitingurilor de protest.

Dar, stimate doamne și stimați domni, noi deja am trecut prin toate acestea! Și știm de asemenea cu ce s-au terminat.

Afară se profilează o nouă realitate politică. Şi este cazul probabil să ne resemnăm.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0