Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Andrei Năstase, jertfa de pe altarul succesului politic al Maiei Sandu

© из личного архива автораКолуммнист Нику Гончар
Колуммнист Нику Гончар - Sputnik Moldova
Abonare
Liderul Platformei DA se mai poate bucura încă aproximativ 24 de ore de statutul de candidat la funcția de președinte. Acest politician trăiește sentimente similare cu cele ale omului care așteaptă să fie executat, știind exact când se va întâmpla asta. Nu-l invidiez deloc. El trăiește acum clipe de coșmar.

Cine este Năstase și cine este Sandu?

Nici Andei Năstase și nici Maia Sandu nu sunt politicieni pe cont propriu. Ambii sunt exponenții unor interese mascate prin platforme și discursuri politice ce au priză la un anumit segment electoral din Moldova. Despre liderul DA se cunoaște că este conectat direct la oamenii de afaceri Victor Țopa și Viorel Țopa. Aceștia din urmă ar fi asigurat financiar transformarea lui Andrei Năstase în politician care a atins deja un anumit succes.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Politică
Tensiune maximă: Sandu trebuie să răspundă până joi la ultimatumul lui Năstase

La rândul său, Maia Sandu s-a format ca profesionist în cercurile financiar-bancare internaționale din SUA. Atunci când a fost înaintată de PLDM pentru a fi desemnată de președintele Timofti în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, aceasta a demarat consultări ample în afara țării cu „partenerii de dezvoltare", încercând să își impună candidatura la Chișinău prin intermediul unor factori occidentali. Deci, ea s-a lansat din start ca un exponent al cercurilor occidentale, având o susținere mai mare din afara decât din interiorul țării.

Maia Sandu la o întâlnire electorală - Sputnik Moldova
Politică
„Război" între candidaţi. Cine atentează la identitatea Maiei Sandu

Întrebarea care ar trebui să ne frământe în cazul celor doi, dar și în cazul tuturor celorlalți doritori de a se instala în scaunul prezidențial, este aceasta: pe cine reprezintă ei de fapt?, ale cui interese le apără și vor continua să le apere și să le promoveze dacă vor pune mâna pe Președinția Republicii Moldova? Vor lupta oare aceștia pentru interesele adevărate ale poporului? Cel mai probabil, nu, pentru că nu au ieșit din popor, ci au fost aduși din afară și oferiți în calitate de mărfuri de uz politic pentru consumul larg al maselor populare din Moldova!

De remarcat în acest caz este însă faptul că cercurile aflate în spatele celor doi par să fi făcut alianță și luptă pentru a obține controlul asupra președinției Republicii Moldova. Sarcina la ora actuală este identificarea „candidatului unic".

De ce este sacrificat anume Năstase?

Răspunsul este cât se poate de simplu! Maia Sandu este mult mai școlită, mult mai abilă în fața publicului decât Andrei Năstase. Ultimul nu a reușit să susțină examenul ținutei de politician „mai bun decât cei ai oligarhilor". Întâi de toate, pentru că are în spate doi „oligarhi", iar în al doilea rând pentru că nu posedă la nivelul cuvenit retorica și gesticulația de politician „mult mai bun". El poate fi scos lesne din sărite, poate fi provocat să facă declarații nesăbuite, isterice, nediplomatice, "incorecte" politic.

Andrei Năstase - Sputnik Moldova
Politică
Ultimatum pentru Năstase: să iasă până vineri din cursa prezidențială

Spre deosebire de Năstase, Sandu nu și-a permis niciodată să-i numească pe jurnaliști (oricine ar fi ei și indiferent la ce instituție media ar lucra) „sconși" (dihori), „slugi" etc. Sandu nu-și iese din fire, indiferent de circumstanțe. Maia Sandu este instrumentul cizelat și extrem de eficient, iar Năstase este „toporul" care pălește în fața liderului PAS.

Cei care pun „un cuvânt greu" și dau un „ban greu" în această bătălie pentru șefia statului nostru au nevoie de un vârf de lance din „metal pur", care excelează și poate cuceri admirația maselor. De aceea a fost aleasă Maia Sandu.

P.S.

După aceste alegeri prezidențiale, indiferent care va fi rezultatul, pentru Andrei Năstase, ca politician, va începe o perioadă extrem de grea. El va fi „uitat", va fi trecut „în rezervă". Va fi nevoit să facă eforturi mari pentru a răzbate din nou în față. Și de fiecare dată dânsul se va confrunta cu imaginea sa de om care a fost dat la o parte, a fost rebutat și i s-a dat indicația să nu le încurce „celor mai buni ca el".

Fluxul de știri
0