Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldova riscă să rămână fără populaţie. Ce spun specialiştii

© monitorulsv.roДети в Румынии
Дети в Румынии - Sputnik Moldova
Abonare
Specialiștii bat alarma. Moldova se confruntă cu o profundă criză demografică, iar în municipiul Chișinău se atestă cea mai scăzută rată a fertilității.

CHIȘINĂU, 22 sept – Sputnik. Joi, Centrul de Cercetări Demografice al Institutului Național de Cercetări Economice al Academiei de Științe a Moldovei, în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație, a lansat Indicele Integral Teritorial de Securitate Demografică.

Directorul Institutului Național de Cercetări Economice, Alexandru Stratan, consideră că indicii integrali sunt necesari pentru monitorizarea situației economice și sociale în procesul de elaborare a documentelor de politici.

Casă părăsită, ultimul om - Sputnik Moldova
Societate
Moldovenii, pe cale de dispariție. Cine ne va ocupa țara

”Acest indicator este foarte important pentru că oferă o imagine de ansamblu a dezvoltării socioeconomice în profil teritorial. Studiul poate servi drept suport pentru elaborarea diferitor documente de politici sau strategii atât sectoriale, cât și regionale sau la nivel național”, consideră Stratan.

Potrivit cercetărilor, în aspect demografic cel mai înalt punctaj a acumulat municipiul Chișinău, raioanele Dubăsari și Ialoveni cu 67,5 — 63 de puncte. Cel mai mic punctaj au acumulat raioanele Briceni, Dondușeni și Ocnița, cu 37,4 – 30,5 puncte. Acest rezultat este determinat de gradul înalt de îmbătrânire, rata scăzută a fertilității dar și a refluxului irațional.

Specialiștii au constatat o situație dramatică din municipiul Chișinău, chiar dacă are cel mai bun indicator.

Sociologul, Olga Gagauz atenționează asupra scăderii ratei fertilității, care este una din principalele cauze ale declinului demografic.

”Rata fertilității în municipiul Chișinău este cea mai scăzută, și are indicele mai mic de unu, adică mai puțin de un copil revine unei femei de vârstă fertilă. Iar creșterea anuală a numărului populației care se atestă în Capitală se datorează migrației interne”, a atenționat Gagauz.

школа - Sputnik Moldova
Alarmant: În Moldova, tot mai puțini liceeni. Riscuri de reorganizare

Cercetătorii sunt convinși că este nevoie de a dezvolta mai multe centre regionale.

”Au să dispară multe sate din Republica Moldova, dar trebuie sa dezvoltam mai multe centre raionale, care vor fi atractive pentru populația rurală din regiune", consideră Alexandru Stratan.

Cercetarea a fost realizată la solicitarea Ministerului Muncii Protecție Socială și a Familiei și a Comisiei naționale pentru populație și dezvoltare.

Indicele integral teritorial de securitate demografică reprezintă un instrument de monitorizare a securității demografice.

Conform prognozelor ONU, confirmate şi prin studiile Academiei de Ştiinţe a Moldovei, către anul 2050, numărul populaţiei Republicii Moldova va scădea cu un milion de persoane, iar către anul 2130 populaţia se poate reduce aproape în jumătate, ajungând la 1,5 milioane persoane.

Fluxul de știri
0