Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovenii, pe cale de dispariție. Cine ne va ocupa țara

© Sputnik / В. Леонов / Accesați arhiva multimediaCasă părăsită, ultimul om
Casă părăsită, ultimul om - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul moldovean în etologie, Dorian Furtună, bate alarma, avertizând că nu corupția e cea mai gravă problemă a Republicii Moldova, ci demografia. Potrivit statisticilor analizate de expert, în doar o sută de ani populația Moldovei ar putea fi redusă în jumătate și atunci spațiul nostru va deveni ținta unor posibile ocupații străine.

CHIȘINĂU, 2 iun – Sputnik. Dorian Furtună subliniază, referindu-se la multitudinea de campanii anticorupție ce distrag atenția de la multe alte problem mult mai grave, că ”ni s-a impus până acum o țintă falsă”.

Etologul avertizează, printre altele, că poporul Republicii Moldova alunecă spre un colaps demografic, iar din țară pleacă în fiecare zi peste 100 de oameni.

”Potrivit unor prognoze sociologice, până în 2050 populația tarii se va reduce cu 1 milion de oameni, ceea ce reprezintă peste o treime(!) din numărul populației actuale, iar către anul 2130 populația Republicii Moldova se poate reduce aproape în jumătate, ajungând la 1,5 milioane persoane”, a menționat expertul.

школа - Sputnik Moldova
Alarmant: În Moldova, tot mai puțini liceeni. Riscuri de reorganizare

Furtună a mai subliniat:

”Este evident că un teritoriu secătuit demografic devine foarte atractiv pentru acele populații care au o natalitate pozitivă. Aproape ca în legile fizicii, densitatea înaltă creează presiune şi contribuie la distribuirea maselor de indivizi în regiunile slab populate – este vorba despre un fenomen pe care l-am întitulat “osmoza demografică”.

El atrage atenția că așa s-a întâmplat de nenumărate ori pe parcursul istoriei.

”Astăzi așa se întâmplă în Siberia ocupată demografic de chinezi, așa se întâmplă în Europa ocupată demografic de musulmani de diferită origine”, a mai scris Dorian Furtună.

Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem de pe acum, a subliniat Furtună, este ce facem cu declinul populațional de la noi:

”Să ne întrebăm, realist, cine va ocupa demografic Republica Moldova, care în o sută de ani va avea doar 1,5 milioane. de moldoveni”, a punctat expertul.

Fluxul de știri
0