Alarmant: În Moldova, tot mai puțini liceeni. Riscuri de reorganizare

© Sputnik / Yevgeny Fatkin, Vadim Titovшкола
школа - Sputnik Moldova
Abonare
Conform legislației Republicii Moldova, în liceele trebuie să existe minim câte două clase superioare în care să învețe cel puțin câte 25 de elevi. Ministerul Educației constată o scădere substanțială a numărului de elevi.

CHIȘINĂU, 2 mar — Sputnik. Aproximativ 40 la sută din liceele din Republica Moldova se confruntă cu problema numărului insuficient de elevi în clasele superioare. Acestea sunt datele de care dispune Ministerului Educației din Republica Moldova.

Conform legislației în vigoare, în liceele din țară trebuie să existe minim câte două clase superioare în care să învețe cel puțin câte 25 de elevi.

Responsabili de la departamentul Educație din municipiul Chișinău au comunicat că, deja de trei ani, trei licee din capitală nu pot constitui nici o clasă de-a zecea. Experții afirmă că, potrivit legislației în vigoare, astfel de licee trebuie reorganizate în gimnazii.

Pedagogii consideră că motivul numărului insuficient de elevi în clasele a X-a — XII-a sunt testele prea complicate la examenele de bacalaureat, iar teama elevilor față de examene este cauzată de imperfecțiunea sistemului de educație din RM.

„Pretestarea, care va începe în luna martie, îi induce în eroare pe elevi, deoarece ea nu oferă un tablou real al gradului de complexitate a sarcinilor. La examen va fi cu totul alt test, și ca nivel de dificultate, și ca structură și conținut", a declarat Pavel Macari, directorul Liceului „K. Sibirski" din Chișinău.

Pavel Macari a menționat că Ministerul Educației a "marginalizat" profilul real din învățământul liceal. El consideră că, din cauza testelor complicate la examene, elevii caută să evite specializarea în științele exacte și preferă profilul umanitarist care, de asemenea, își are dificultățile sale.

1 septembrie - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Mai puţini elevi, profesori şi şcoli în Moldova

În situația creată, instituțiile de învățământ superior din țară duc lipsă de studenți. În anul 2015, în instituțiile de învățământ superior, numărul studenților înmatriculați a fost cu o pătrime mai mic decât numărul planificat. Pedagogii consideră că situația a început să se înrăutățească odată cu introducerea noilor reguli pentru examenele de bacalaureat.

În anul 2015, doar 57% din absolvenți au susținut examenele de bacalaureat. La încheierea sesiunii de examinare, numărul contestațiilor a fost cu o treime mai mare decât în anul 2014. De regulă, absolvenții erau nemulțumiți de notele la limba și literatura română, geografie și matematică.

Fluxul de știri
0