Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce a mai spus Pettit în afara faptului că Moldova nu-i România

© Photo : FB/ U.S.EmbassyMoldovaJames Pettit
James Pettit - Sputnik Moldova
Abonare
Declaraţiile ambasadorului american au provocat mare vâlvă la Chişinău şi Bucureşti în aceste zile de sfârşit de sezon estival, iar politicienii şi analiştii încearcă să desluşească dacă afirmaţiile lui Pettit sunt nişte opinii personale ale acestuia sau expresia poziţiei oficiale a SUA.

Mai multă lume de la Chişinău, pentru care tot ce venea dinspre ambasada SUA în Moldova era literă de lege, a fost contrariată şi descumpănită de ceea ce a declarat ambasadorul SUA în RM, James Pettit, într-un interviu acordat postului Moldova 1.

Să fi gafat Pettit?

Reacţiile unor comentatori, analiştii şi politicieni de la Bucureşti şi Chişinău au fost dintre cele mai dure. Evident, nu este vorba (cu mici excepţii) de politicienii moldoveni din arcul guvernamental, SUA fiind de fapt unul din principalii parteneri strategici ai ţării. (Un detaliu important — James Pettit a subliniat în interviul respectiv că ţara sa a contribuit cu 1,4 miliarde de dolari drept asistenţă pentru Moldova în diverse sectoare, inclusiv pentru creştere economică, relaţii militare, democraţie şi guvernare.)

James D. Pettit, ambasadorul SUA - Sputnik Moldova
Politică
Ambasadorul SUA a provocat un scandal de proporții în Moldova și România

Unii dintre politicienii obişnuiţi să-şi ia indicaţiile de la Ambasada SUA au acreditat ideea că ar fi vorba de o „gafă", o opinie personală a ambasadorului american.

Puţin probabil, pentru că ambasadorii, de regulă, nu prea emit opinii personale atunci când se referă la situaţia şi perspectivele dezvoltării statului în care-şi exercită misiunea diplomatică. Iar faptul că a amintit de asistenţa acordată RM este un fel de a da de înţeles că SUA este interesată şi are un cuvânt de spus în legătură cu ceea ce se întâmplă în ţara noastră.

Astfel, dacă cităm exact din interviul diplomatului american, ne putem da seama că nu este vorba nici pe departe de o opinie personală a acestuia şi mai cu seamă de o „greşeală".

"Consider că este foarte important și aceasta, desigur, este politica noastră, cred că și politica de aici. Moldova trebuie să rămână un stat suveran și independent în cadrul unor granițe sigure", a punctat acesta.

Alăturarea României nu este cea mai bună cale

Diplomatul a mai precizat că Moldova ar trebui să conştientizeze că atât istoric, cât şi geografic, Rusia şi Europa sunt marii săi vecini, apreciind că se vede deja "o uşoară îmbunătăţire a relaţiilor cu Rusia", iar SUA speră că asta va redeschide piaţa rusească pentru RM.

Ministerul Justitiei - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Reformele din Moldova vor avea loc după modele din SUA şi UE

În continuare Pettit afirmă că alăturarea României nu ar fi cea mai bună cale, de exemplu, pentru accederea ţării noastre în UE: „Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova. Ceea ce va face lucrurile mai bune aici în Moldova este cooperarea dintre clasa politică și oamenii din Moldova pentru ca ei toți să contribuie la realizarea unei țări mai bune pentru moldoveni".

Ceea ce a provocat însă cele mai vehemente critici şi învinuiri de relansare a teoriilor din perioada stalinistă este secvenţa în care ambasadorul SUA lansează afirmaţii cu privire la existenţa a două popoare şi două limbi.

„Moldova nu este România, Moldova își are propria sa istorie și propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o țară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite și desigur, mai este și problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova", a afirmat James Pettit.

Mihai Ghimpu, stupefiat şi plin de regrete

Dintre reacţiile de la Chişinău, o remarcăm pe cea a liberalului şi marelui unionist Mihai Ghimpu, care s-a declarat stupefiat şi plin de regrete.

Mihai Ghimpu, președintele Partidului Liberal - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Mihai Ghimpu a decis viitorul Republicii Moldova

„Cu tot respectul" pe care îl nutreşte el faţă de „Domnul Ambasador James Pettit", acesta a precizat că respectivele afirmaţii „ne aduce în memorie strategia diplomației imperiale ruse".

„În ceea ce mă privește, cu tot respectul față de Domnul Ambasador James Pettit,Departamentul de Stat sau poporul american, pe care îl reprezintă în R. Moldova, am afirmat, afirm și voi afirma cu toată convingerea, așa cum m-au învățat buneii, părinții și frații mei, Moldova ESTE România pentru că vorbim aceeași limbă, avem aceeași identitate și România a fost formată de Moldova și Muntenia, la care mai apoi au aderat Basarabia, partea de jos a Moldovei și Transilvania, care erau sub ocupația rusă și austro-ungară", a precizat Ghimpu într-o postare pe contul său de Fasebook.

O reacţie vehementă de peste Prut îi aparţine fostului președinte român, Traian Băsescu, şi aceasta transmisă prin intermediul reţelelor de socializare. Băsescu îl învinuieşte pe ambasadorul american că ar fi o portavoce a Kremlinului:

„Ambasadorul SUA James Pettit, o trâmbiţă a Moscovei? James Pettit emite teorii similare cu cele din vremea lui Stalin şi dragi propagandei lui Putin, făcând servicii nepreţuite Moscovei, dând o grea lovitură chiar realităţilor istorice şi susţinând mistificarea istoriei României".

Aflat în plină campanie pentru alegerile parlamentare din România, Băsescu s-a arătat iarăşi interesat de Republica Moldova şi şi-a reluat, în mod tradiţional, discursul unionist. Iar declaraţiile lui Pettit i-au venit numai bine în acest context.

Astfel, fostul preşedinte al României punctează: „Marea întrebare este dacă Ambasadorul James Pettit a exprimat punctul de vedere oficial al SUA sau, pur şi simplu, vorbele scoase pe augusta-i guriţă reflectă grave carenţe de cunoaştere a spaţiului în care îşi îndeplineşte misiunea". Băsescu încheie, afirmând că o „reacţie oficială şi clarificatoare a României în relaţia cu SUA este obligatorie".

Ion Cristoiu - Sputnik Moldova
Ambasadorul SUA, făcut cu ou și cu oțet de Ion Cristoiu. Vezi motivul...

Ce nu spune însă acesta este că şi autorităţile de la Bucureşti merg după indicaţii tot la Ambasada SUA, fapt relevat în repetate rânduri de jurnalişti şi politicieni din ţara vecină.

În acest context ar mai trebui amintit un moment aproape hilar, care s-a întâmplat cu ceva timp în urmă. Întru-o clipă de elan unionist, Traian Băsescu, prieten de suflet al liberalilor moldoveni, şi-a permis să pună la îndoială „unionismul" lui Mihai Ghimpu.

„Am dubii chiar şi cu Ghimpu că este în mod real unionist", a opinat Traian Băsescu într-un interviu pentru România Liberă.

Ar însemna că Ghimpu poate fi bănuit de lipsă de sinceritate şi în ceea ce priveşte reacţia sa la afirmaţiile lui James Pettit?

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacţiei.

Fluxul de știri
0