Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Reformele din Moldova vor avea loc după modele din SUA şi UE

© Sputnik / Miroslav RotariMinisterul Justitiei
Ministerul Justitiei - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Experții Băncii Mondiale vor propune Ministerului Justiției modele din SUA și UE aplicabile pentru reformele în curs de desfăşurare.

CHIŞINĂU, 15 aug – Sputnik. Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a avut o întâlnire cu experții Băncii Mondiale. Întrevederea a avut loc în cadrul misiunii acestora de studiere a cadrului instituțional din sectorul justiției, cheltuielile publice și aplicarea tehnologiilor informatice.

Sistemul probațiunii, executarea hotărârilor judecătorești și utilizarea noilor tendințe IT în procesele justiției sunt domeniile de interes pentru cooperare ale ministerului de resort cu posibili finanțatori externi. Este necesară o abordare complexă de uniformizare a tuturor proceselor on-line, inclusiv pentru subvenționarea lor printr-un efort conjugat.

Правительство РМ - Sputnik Moldova
Politică
Guvernul mai are doar o lună pentru a realiza reformele prioritare

Experții au subliniat necesitatea stringentă de inițiere a unui centru unic pentru instruirea inițială și continuă a funcționarilor publici, inclusiv on-line, în domeniul elaborării, menținerii, dezvoltării sistemelor informaționale și determinarea pentru administrarea unor platforme interconectate, ce ar „comunica” între ele zilnic.

Vladimir Cebotari a apreciat interesul Băncii Mondiale și a precizat că sunt în proces de lucru standardizarea funcțiilor probațiunii și ale executorilor judecătorești, prin intermediul unor programe electronice, ce trebuie să uniformizeze practica acestor instituții, să formeze standardul de calitate și să asigure o aplicare constantă și efectivă a legislației.

De asemenea, ministrul Justiției a accentuat necesitatea prioritizării măsurilor de aplicare a legislației privind noua hartă de amplasare a instanțelor de judecată, dar și eforturile de modernizare a sistemului penitenciar.

Fluxul de știri
0