Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ambasadorul SUA a provocat un scandal de proporții în Moldova și România

© mai.gov.mdJames D. Pettit, ambasadorul SUA
James D. Pettit, ambasadorul SUA - Sputnik Moldova
Abonare
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău a provocat un scandal de proporții în Republica Moldova și în România, după ce a declarat public că unirea Republicii Moldova cu România nu este o alegere practică și nu va aduce schimbări pozitive.

CHIȘINĂU, 29 aug — Sputnik. Republica Moldova trebuie să rămână un stat suveran și independent, iar unirea cu România, pentru accederea în UE nu reprezintă o alegere practică, consideră James Pettit, ambasadorul SUA la Chișinău. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu oferit postului public de televiziune Moldova 1.

James D. Pettit, ambasadorul SUA - Sputnik Moldova
Politică
Discuţii între Gurin şi Pettit despre reforme şi fraudele de la BEM

Mai mulţi cetăţeni moldoveni şi români l-au criticat dur pe diplomatul american. Totodată, afirmaţiile lui Pettit au fost condamnate vehement de către politicieni și analiști politici din Republica Moldova și din România.

"Moldova trebuie să rămână un stat suveran și independent în cadrul unor granițe sigure. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova".

În opinia diplomatului american, moldovenii trebuie să-și asume identitatea de moldoveni, ca o naționalitate separată de România.

"Nu este ușor, mulți oameni și-au pierdut încrederea în clasa politică, în guvern, dar este important să nu-ți pierzi încrederea, este important să aibă încredere în ei înșiși ca moldoveni și să se recunoască pe ei înșiși ca moldoveni, ca o naționalitate aparte și o țară aparte pentru a face acest loc mai bun", a declarat oficialul.

Potrivit lui, „Moldova nu este România, Moldova își are propria sa istorie și propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o țară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite și desigur, mai este și problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova".

Fluxul de știri
0