Din declarația respectivă devine cât se poate de clar că Partidul Platforma "Demnitate și Adevăr", Partidului Acțiune și Solidaritate și Partidul Liberal Democrat vor merge cu un candidat comun la alegerile prezidențiale.
Din start, prin metoda excluderii, putem afirma că liderul PLDM, Viorel Cibotaru, nu este în joc. Deși păstrează încă niște structuri raionale de partid, care nu sunt de neglijat, totuși PLDM este un partid muribund, care nu are nicio perspectivă, decât acea de a se lipi de cineva, de a se contopi cu altă formațiune politică, așa cum cândva Alianța Moldova Noastră a lui Serafim Urechean "a fuzionat prin absorbție" cu PLDM al lui Vladimir Filat.
De ce o va susţine Năstase pe Maia Sandu
Dacă Cibotaru nu poate pretinde ca el să fie candidatul comun al celor trei formațiuni politice la prezidențialele din toamnă, atunci alegerea trebuie să se facă între Andrei Năstase și Maia Sandu. Tot prin metoda excluderii vom constata că Maia Sandu nu ar intra sub nicio formă într-o alianță care să promoveze pe altcineva la funcția de președinte, în particular, și în politică, în general, decât pe liderul PAS, adică pe ea însăși. De ce cred asta? Pentru că PAS este un proiect politic conceput și susținut din străinătate, în special, de americani, care vor să-și instaleze proprii jucători în procesul politic de la Chișinău și nu au niciun interes să susțină proiectul politic al oamenilor de afaceri Țopa, adică Platforma Demnitate și Adevăr, în frunte cu Năstase. Deci, Năstase o va susține pe Sandu.
În această situație este logic să ne întrebăm: de ce Năstase a acceptat această situație. De bine, de rău, Platforma "DA" este o formațiune politică care s-a afirmat prin organizarea manifestațiilor stradale de amploare, care are structuri în Capitală și în teritoriu, are niște lideri, are schelet, care are deja un electorat dispus să voteze pentru candidații acesteia fie la alegerile prezidențiale, fie la cele locale. Pe când PAS-ul Maiei Sandu este un partid politic fantomă, care nu are nici structuri teritoriale, care nu există. Este adevărat că Sandu se bucură de o anumită notorietate și de încredere în sondaje, dar rezultatele prezentate de aceste sondaje încă nu au fost confirmate de nici un scrutin electoral. Și știm cu toții cum sunt măsluite cercetările sociologice în Republica Moldova, adică sunt contrafăcute pe bani puțini. Atunci, revin la întrebare, de ce Năstase acceptă să o susțină pe Sandu, dar nu merge el să candideze la funcția de președinte al țării?
De ce este vulnerabil Andrei Năstase?
Răspunsul pe care îl am este unul care ar putea să deranjeze, dar care, în opinia mea, este singurul ce explică acest paradox. Și anume: Andrei Năstase este vulnerabil și nu-și poate asuma riscul de a participa în calitate de candidat la alegerile prezidențiale. De ce este vulnerabil, ce îl face să fie șantajabil pe liderul Platformei, vom afla mai târziu. Poate că este vorba de relațiile lui cu oamenii de afaceri Țopa, poate de înțelegerile pe care spun unii că le-ar avea privind scoaterea de după gratii a lui Vladimir Filat, poate are probleme de integritate. Poate și iar poate, dar nu știm nimic exact.
Cert este un singur fapt: Andrei Năstase a decis să se ascundă după fusta Maiei Sandu, care, la rândul ei, are protecția americanilor. Protecție de care Maia Sandu are și va avea mare nevoie, dacă vrea cu adevărat să facă politică la Chișinău. Dar acesta este deja subiectul altui material, despre asta vom vorbi cu altă ocazie.
Și încă o precizare. De fapt, nu are nicio importanță cineva va fi desemnat candidat la funcția de președinte: Maia Sandu sau Andrei Năstase. Aceste jocuri de culise nu au nicio relevanţă pentru soarta ţării, pentru bunăstarea populaţiei. Pentru că ei nu vin la guvernare ca să schimbe situația din rădăcină, ci doar să continue politicile care nu au nimic în comun cu interesele noastre naționale economice și politice. Ei vin să facă jocul străinilor, Maia Sandu își are centrul de comandă la Washington, iar Andrei Năstase — la Berlin. Occidentalii au și în prezent controlul asupra clasei guvernante de la Chișinău, asupra situației din Republica Moldova. Singurul lucrul pe care și-l doresc este ca personajele prin care exercită acest control să fie nițel mai spilcuite, mai puțin compromise prin scandaluri de corupție.
Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.