Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cât de gravă este situaţia din sectorul bancar al Moldovei

© Sputnik / Мирослав РотарьНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Banca Naţională a Moldovei a făcut o analiză a situaţiei din sectorul respectiv, generalizând tendinţele înregistrate. Totodată, regulatorul a adoptat un şir de decizii privind măsurile de remediere.

CHIŞINĂU, 30 iul — Sputnik. Pe parcursul primului semestru al anului în curs, sectorul bancar a înregistrat o majorare a creditelor neperformante. Însă potrivit BNM, nivelul înalt al capitalului a permis băncilor să absoarbă pierderile generate de această creștere. Se menține de asemenea tendința de diminuare a activității de creditare, iar sectorul bancar rămâne dependent de circumstanțele mediului intern și extern.

Международный валютный фонд - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Obiectivul de bază al FMI în Moldova - situaţia din sectorul financiar-bancar

BNM menţine în continuare procedura de supraveghere specială asupra a trei bănci — Moldova-Agroindbank, Moldinconbank şi Victoriabank — instituită în iunie 2015 ca urmare a constatării unor indici ce țin de structura netransparentă a acționarilor și angajarea în operațiuni de creditare cu risc sporit. Cele trei instituţii bancare dețin în total 65.6 la sută din activele sectorului bancar.

Principala instituţie financiară a ţării a prescris băncilor vizate efectuarea unui studiu de diagnostic de către o companie de audit specializată în acest sens.

„Urmare rezultatelor studiilor de diagnostic, Banca Naţională a Moldovei a adoptat decizii privind măsurile de remediere cu privire la activitatea Moldova-Agroindbank şi Victoriabank, cerând înlăturarea tuturor neajunsurilor identificate", menţionează sursa.

În ceea ce priveşte planul de remediere cu privire la „Moldindconbank", acesta urmează să fie elaborat în luna august 2016.

Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
BNM, despre riscuri, inflaţie şi politică monetară

În analiza BNM se precizează că pe parcursul semestrului I al anului 2016, Banca Națională a Moldove a constatat că un grup de acționari ai Moldova-Agroindbank acționează concertat și au achiziționat o cotă substanțială în capitalul social al băncii, fără a dispune de permisiunea prealabilă scrisă a BNM. În conformitate cu prevederile Legii instituțiilor financiare, drepturile aferente acțiunilor deținute de către acționarii respectivi au fost suspendate.

În perioada de referinţă, portofoliul de credite brut a constituit la 30.06.2016 doar 52.8 la sută în totalul activelor sau aproximativ 37,24 de miliarde de lei lei, micșorându-se pe parcursul semestrului I al anului 2016 cu 2.5 la sută. De asemenea, s-a redus și volumul total al creditelor noi acordate cu 15.0 la sută, faţă de perioada similară a anului precedent, până la 10,9 miliarde de lei.

„Această micșorare este cauzată de situația economică din țară, de lipsa cererii la credite, precum și de rata medie a dobânzii înaltă la credite. Factorii sus-nominalizați au condus la redirecționarea investițiilor băncilor", se arată în comunicatul BNM.

Парламент заседание 11.03.2016 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Noul guvernator BNM: promit sânge şi lacrimi

Pe parcursul primului semestrului al anului, ponderea creditelor neperformante (substandard, dubioase și compromise) în totalul creditelor a crescut cu 6.2 p.p. față de finele anului precedent, constituind pe sistem 16.1 la sută la 30.06.2016.

Cele mai mari dinamici ascendente a creditelor neperformante au fost înregistrate de băncile aflate sub supraveghere specială, inclusiv ca urmare a cerințelor emise de către Banca Națională a Moldovei privind reclasificarea creditelor, pornind de la abordarea prudențială aplicată de BNM.

Fluxul de știri
0