Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

BNM, despre riscuri, inflaţie şi politică monetară

© Sputnik / Мирослав РотарьНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
BNM a decis să diminueze rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt cu 2.0 puncte procentuale, până la 13% anual.

CHIŞINĂU, 27 mai — Sputnik. Rata anuală a inflaţiei pentru luna aprilie 2016 a înregistrat un nivel inferior cu 1.1 puncte procentuale celui din luna precedentă şi este de 8.3 la sută, potrivit Bănci Naţionale a Moldovei.

Засуха в Воронежской области, secetă - Sputnik Moldova
BNM a revizuit în scădere prognoza inflaţia pentru 2016

Deşi datele statistice relevă dinamica descendentă a ratei anuale a inflației pentru a patra lună consecutiv, aceasta se menține deocamdată peste limita superioară a intervalului de variație de ± 1.5 puncte procentuale de la ţinta inflației de 5.0 la sută.

În perioada de referinţă s-a menţinut dinamica nefavorabilă a indicatorilor macroeconomici, ceea ce semnalează continuarea contractării activității economice și relevă persistența presiunilor dezinflaţioniste din partea cererii agregate.

În trimestrul I 2016, exporturile au scăzut față de perioada similară a anului 2015 cu 14.5 la sută, iar importurile cu 8.9 la sută, a precizat sursa. În același timp, evoluții ușor pozitive se atestă în agricultură și industrie. Astfel, producția agricolă a înregistrat o sporire de 4.0 la sută, iar producția industrială s-a majorat în termeni reali cu 1.1 la sută.

„Transferurile de mijloace bănești în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor din Republica Moldova s-au redus în perioada ianuarie-aprilie cu 6.5 la sută și în luna aprilie 2016 cu 3.2 la sută, în termeni nominali, comparativ cu perioadele similare ale anului 2015", mai comunică BNM.

Volumul creditelor noi acordate în perioada de referinţă s-a micșorat în aprilie 2016 cu 22.5 la sută, iar depozitele noi atrase au crescut cu 18.1 la sută faţă de perioada similară a anului precedent.

Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Recomandările specialiştilor privind obiectivele BNM şi reglementarea valutară

Potrivit BNM, conduita politicii monetare continuă să fie configurată în funcție de riscurile și incertitudinile asociate evoluțiilor din mediul extern și cel intern.

Riscurile externe asociate presiunilor dezinflaționiste sunt marcate de activitatea economică slabă din țările zonei euro și continuarea recesiunii din Federația Rusă — principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova. Potențialele riscuri la adresa inflației decurg și din volatilitatea sporită a prețurilor internaționale la materiile prime alături de incertitudini asociate cotațiilor petroliere.

Pe de altă parte, principalele riscuri de proveniență internă sunt asociate amânării aprobării bugetului de stat și politicii fiscale pentru anul 2016.

Evaluând perspectivele pe termen scurt și mediu ale inflației, membrii Comitetului executiv al BNM, în şedinţa din 26 mai 2016, au decis prin vot unanim să diminueze rata dobânzii de politică monetară cu 2.0 puncte procentuale, de la 15.0 până la 13.0 la sută anual.

Totodată, Comitetul executiv al BNM a decis să menţină norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul de 14.0 la sută din baza de calcul..

Fluxul de știri
0