Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Obiectivul de bază al FMI în Moldova - situaţia din sectorul financiar-bancar

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Accesați arhiva multimediaМеждународный валютный фонд
Международный валютный фонд - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul Pavel Filip s-a întâlnit cu misiunea de lucru a FMI, care se află în perioada 23-27 mai într-o vizită în Republica Moldova.

CHIŞINĂU, 23 mai – Sputnik. Prim-ministrul Pavel Filip a avut, luni, o întrevedere cu echipa de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Ivanna Vladkova-Hollar, care se află în vizită în Republica Moldova, în perioada 23-27 mai.

Premierul a exprimat gratitudine oficialilor FMI pentru răspunsul prompt și disponibilitatea de a continua dialogul cu privire la politicile economice și avansarea în discutarea reformelor propuse de Guvern și BNM, ca elemente importante ale unui nou program cu FMI.

„Pentru noi Acordul cu FMI este un acord-cheie, de care depind relaţiile cu partenerii de dezvoltare şi atmosfera din interiorul ţării”, a declarat prim-ministrul.

Printre acțiunile prioritare ale Executivului,  premierul a menționat reforma sistemului financiar-bancar, reforma justiţiei şi implementarea Strategiei anticorupție, asigurarea unui mediu de afaceri atractiv şi competitiv. 

Christine Lagarde, directorul general al FMI. Директор МВФ Кристин Лагард - Sputnik Moldova
Societate
FMI propune majorarea treptată a tarifelor comunale în Moldova

Filip a informat şi despre paşii întreprinşi de Guvern de la ultima vizită FMI pentru a avansa pe cele trei direcţii de bază. La prima etapă, a fost stabilizată situaţia financiară, astfel ca Executivul să poată plăti pensiile şi salariile. Acest obiectiv a fost atins, în opinia Prim-ministrului, şi datorită numirii unor persoane integre la vamă şi fisc.

De asemenea, a fost restabilit dialogul cu partenerii europeni prin repunerea în aplicare a Acordului de Asociere şi elaborarea unei Foi de parcurs, cu angajamente concrete pe termen scurt.

Pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri a fost introdus moratoriu la controalele de stat, au fost ghilotinate 169 de acte departamentale ale Serviciului vamal și eliminate circa 100 acte permisive. Cu suportul Corporației Financiare Internaționale a fost efectuată o evaluare a instituțiilor cu funcții de reglementare și control care va sta la baza unei reforme ample a acestora.

Ivanna Vladkova-Hollar a confirmat determinarea pentru continuitatea dialogului cu privire la politicile economice. Oficialul a menționat că vizita actuală constituie un prim pas spre negocierea unui acord cu privire la un nou program cu FMI.

Aceasta a specificat că misiunea va analiza ultimele evoluții din sectorul financiar-bancar. Reprezentantul FMI a evidențiat importanța consolidării cadrului de reglementare bancar și a asigurării independenței operaționale a instituțiilor de reglementare bancară. Printre problemele majore ce urmează a fi soluționate se numără excluderea ingerinţei justiţiei în supravegherea şi reglementarea băncilor, asigurarea transparenței acționarilor finali, stabilirea unor mecanisme de gestionare a riscurilor de către băncile comerciale. Este important de a avea o strategie de acțiuni corectă, ca situația să nu se mai repete.

Pe parcursul următoarelor zile, misiunea FMI are programate întâlniri cu conducerea BNM, a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, a Ministerului Finanţelor şi cu managerii unui şir de bănci comerciale.

Fluxul de știri
0