Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Martor ocular: camionul a pătruns pe faleză, chiar dacă aceasta era închisă

© REUTERS / Eric GaillardТеракт в Ницце
Теракт в Ницце - Sputnik Moldova
Abonare
O cetățeancă a Republicii Moldova, care locuiește în Nisa, a fost martor ocular al atacului terorist de pe faleza din acest oraș. Ea a povestit detalii despre modul în care s-a produs tragedia.

CHIȘINĂU, 15 iul — Sputnik. Faleza din Nisa avea regim restricționat pentru transport în ziua când a avut loc actul terorist. Camionul însă a reușit să treacă peste bariere și a început să strivească mulțimea, a declarat într-un interviu pentru Sputnik Ana Cebotari, conaționala noastră și martor ocular al tragediei.

Atacul terorist din sudul Franței, care a avut loc chiar de Ziua Națională a Franței, a curmat viața a 84 de oameni și sute de răniți.

Primele minute după atacul terorist din Nisa. Martor ocular - Sputnik Moldova
Video
Primele minute după atacul terorist din Nisa. Martor ocular

La întrebarea cum de s-a putut ajunge la așa ceva în Franța, unde sunt luate măsuri sporite de securitate, Cebotari a afirmat că este destul de complicat să se vorbească despre acest lucru, deoarece circumstanțele tragediei se elucidează.

"Deocamdată autoritățile nu au venit cu informații pe marginea chestiunilor de securitate. Se cunoaște doar că acel camionul era destul de mare. Ne întrebăm și noi cum de a fost posibil ca în condițiile unor măsuri sporite de securitate să se întâmple așa ceva. Luând în considerare regimul rutier era restricționat pe faleză pentru ca oamenii să poată urmări liber focurile de artificii. Mulți sunt derutați și nu pricep nimic.", a spus Cebotari.

Potrivit ei, la ora actuală se știe că a decedat o cetățeancă a Rusiei, doi cetățeni ucraineni. Concetățeni de-ai noștri nu au avut de suferit.

Attentat à Nice - Sputnik Moldova
Niciun moldovean, printre victimele atentatului terorist din Franța

”Comitetul rus pentru turism a anunțat despre decesul unei tinere. De asemenea, încă o tânără originară din Rusia se află în stare gravă. Se mai vorba și de un bărbat, dar deocamdată nu au fost confirmate informațiile. Despre cetățenii Moldovei și României nu au fost informații", a spus interlocutoarea.

"Noi toți ne aflăm în epicentrul evenimentului și suntem în stare de șoc, deoarece vedem imagini destul de cutremurătoare. Numărul de decedați este destul de mare și peste tot lumea se află în stare posttraumatică, frică și panică", a povestit Cebotari.

Ea a relatat că autoritățile Franceze au rugat populația să se solidarizeze și să nu intre în panică.

"Trebuie să spunem că toate restaurantele și hotelurile de pe litoral și-au deschis ușile atunci când oamenii fugeau în panică. Tuturor li s-a acordat primul ajutor. Unul dintre cele mai prestigioase hoteluri din Nisa și-a deschis imediat ușile. În hol a fost acordat primul ajutor celor care au avut de suferit", a adăugat compatrioata noastră.

SIS СИБ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Pericol terorist în Moldova: SIS şi MAI în acţiune

"În aceste condiții tragice, oamenii s-au mobilizat și și-au acordat ajutor reciproc — omenește, cald și solidar", a spus interlocutoarea.

Potrivit ei, pe fundalul atacurilor teroriste turiștii pleacă din Nisa. "Se anulează excursii, transportul făcut la comandă. Oamenii au început să aibă frică", consideră Cebotari.

Răspunzând la întrebarea de ce poliția a aplicat cu întârziere armele contra teroriștilor, interlocutoarea a presupus că acest lucru a avut loc din cauza concentrării mari de oameni pe faleză, care au venit să urmărească focurile de artificii în cinstea sărbătorii.

"Acolo era un număr imens de oameni care sărbătoreau Ziua luării Bastiliei sărbătorită cu focuri de artificii și cu un număr foarte mare de oameni. Pe litoral nu avea unde să cadă un măr. De aceea, probabil, poliția s-a temut să nu facă și mai multe victime", a încheiat Cebotari.

Fluxul de știri
0