Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Jurist: amnistia, un mod de a face economii la întreţinerea deţinuţilor

© Sputnik / Мирослав Ротарьисправительное учреждение
исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit specialistului în drept Pavel Midrigan, amnistierea deținuților are loc nu atât în legătură cu aniversarea a 25-a a independenței țării, cât din cauza că statul pur și simplu nu are cu ce hrăni deținuții.

CHIȘINĂU, 4 iul — Sputnik. Autoritățile Moldovei și-au anunțat decizia de a amnistia mai mulţi deţinuţi în legătură cu aniversarea a 25-a a independenței RM. Este prevăzută eliberarea din arest înainte de termen a aproximativ 1700 de persoane care au fost condamnate pentru infracțiuni mai puțin grave, pe un termen de până la 7 ani.

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Revoltă și incendiere, puse la cale de deținuții din închisoarea de la Goian

Însă în societatea moldovenească, aflată de cealaltă parte a gratiilor, s-a iscat deja o rumoare nervoasă: oare această amnistiere în masă nu va provoca în republică creșterea bruscă a numărului de jafuri, atacuri banditești și furturi din apartamente? Corespondentul Sputnik Moldova a căutat să afle în discuția cu Pavel Midrigan, avocat şi specialist în drept, la ce ar putea duce eliberarea înainte de termen a deținuților cu ocazia sărbătoririi a 25 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova.

Potrivit omului legii, această aniversare este doar un pretext de a mai degaja închisorile supraaglomerate. Mai mult ca atât, în acest mod autoritățile intenționează să prindă doi iepuri: pe de o parte, să elibereze închisorile, iar pe de altă parte, să reducă cheltuielile din buget prevăzute pentru întreținerea deținuților, deoarece, dat fiind actualul deficit bugetar, în curând condamnații nu vor avea efectiv ce mânca.

„Amnistia se efectuează pentru a mai degaja spațiul din închisorile noastre supraaglomerate. Pe de o parte, nu este rău. Însă pe de altă parte, autoritățile recurg la acest pas inclusiv din cauza că nu au cu ce hrăni deținuții. Doar în total pe țară avem aproximativ 7 mii de pușcăriași", a declarat Midrigan.

De aceea, consideră avocatul, sunt întemeiate temerile cetățenilor precum că amnistierea deținuților va avea un efect invers: va duce la creșterea infracționalității, provocând astfel nemulțumirea în societate.

„Potrivit statisticii, circa 60 % din numărul celor care au ieșit din închisori, revin ulterior în „zonă". Cu alte cuvinte, aceștia sunt recidiviștii. De aceea nu există nici o garanție că, dintre persoanele care vor ieşi din închisoare în urma amnistierii, s-ar găsi cineva care să tragă anumite concluzii pentru sine, luând-o pe calea cea dreaptă, și nu din nou pe una "strâmbă". Tot așa cum nu există garanții că această amnistie nu va influența asupra creșterii numărului de furturi și atacuri banditești în diferite colțuri ale țării", a menționat expertul.

Guvern - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Nivelul de criminalitate a crescut îngrijorător. Guvernul, în şedinţă specială

Cât despre intenția autorităților de a aloca circa cinci milioane şi jumătate de lei pentru indemnizațiile acordate deținuților eliberați înainte de termen, juristul afirmă că această măsură este justificată. Doar mai mulți dintre cetățeni eliberați, care vor dori cu adevărat să înceapă o nouă viață, vor avea nevoie de o sumă de bani la prima etapă. Deși, în opinia specialistului, în asemenea caz există o mare probabilitate că printre cei amnistiați se vor găsi mulți care își vor bea acești bani la primul birt apărut în cale.

„Cetățenilor eliberați din închisoare nu le va purta nimeni de grijă, ei vor fi liberi și vor trebui să decidă singuri ce vor face mai departe: să studieze, să muncească. Cei rezonabili vor tinde să se dezvolte fără a privi în urmă la trecutul lor legat de închisoare. În cazul acestora, indemnizația este justificată. Însă unii ar putea chiar a doua zi să dea acești bani pe băutură la un chef cu „prietenii", a subliniat Midrigan.

O altă problemă, susține juristul, constă în faptul că puțini dintre angajatori vor fi de acord să ia la serviciu un fost pușcăriaș, de teama ca acesta să nu fure ceva.

„Ei nu au decât o singură soluție: să se manifeste în cel mai pozitiv mod", a rezumat specialistul.

Fluxul de știri
0