Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Nivelul de criminalitate a crescut îngrijorător. Guvernul, în şedinţă specială

© Guvern Guvern
Guvern - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Consiliul de coordonare a activităţilor de prevenire şi combatere a criminalităţii organizate a discutat joi la guvern despre securitatea naţională şi combaterea criminalităţii organizate.

CHIŞINĂU, 18 feb – Sputnik. Prim-ministrul Pavel Filip a convocat, joi, şedinţa Consiliului de coordonare a activităţilor de prevenire şi combatere a criminalităţii organizate.

Întâlniri în acest format la Guvern nu au mai avut loc de aproximativ doi ani. Premierul a punctat importanţa activităţii Consiliului, având în vedere situaţia actuală din ţară, când societatea nu se simte în siguranţă din cauza mai multor factori, precum instabilitatea financiară şi social-politică.

„Suntem în situaţia în care trebuie să facem faţă mai multor provocări. Am convingerea că doar printr-o colaborare strânsă între instituţiile statului, prin combaterea şi prevenirea infracţiunilor economice, vom reuşi să readucem încrederea cetăţenilor şi să asigurăm creşterea calităţii vieţii”, a spus premierul.

Роскомнадзор может заблокировать доступ в Twitter - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Zeci de moldoveni au avut de suferit de pe urma cyber-infractorilor

Ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan a prezentat informaţii privind situaţia criminalităţii economice, cibernetice şi transfrontaliere, cu implicarea grupărilor criminale organizate din Republica Moldova. El a menționat că se atestă o creştere a numărului de infracţiuni în 2015, în comparaţie cu 2014, în particular a furturilor din bancomate şi prejudicierea instituţiilor bancare.

„Programul de guvernare acordă o mare atenţie combaterii fenomenului criminal. Totodată, prin semnarea Acordului de Asociere RM-UE şi odată cu liberalizarea regimului de vize cu UE, ţara noastră şi-a asumat angajamentul de a asigura protecţia la punctele de trecere a frontierei de stat. Sunt convins că, dacă ne consolidăm forţele pentru a crea o echipă comună între instituţii, vom reuşi foarte multe în scurt timp”, a mai menţionat Filip.

Cu referire la atacurile cibernetice asupra instituţiilor statului, a fost menţionată  necesitatea creării unui mecanism de conlucrare între Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Procuratura Generală, cu implicarea specialiştilor în domeniul informaţional, pentru elaborarea politicilor de prevenire şi combatere a acestui gen de infracţiune.

Fluxul de știri
0