Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ghimpu, despre alegeri, guvernare şi situaţia în care ar putea ajunge „trup"

© Sputnik / Miroslav RotariRaport Dorin Chirtoacă
Raport Dorin Chirtoacă - Sputnik Moldova
Abonare
În stilu-i inconfundabil, şeful liberalilor Mihai Ghimpu şi-a împărtăşit viziunile privind situaţia politică din ţară şi perspectivele aflării PL la guvernare, în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune.

Din multele pe care le-a spus Ghimpu, un lucru se confirmă cu certitudine (ştiut, de altfel, de mai multă vreme): în Partidul Liberal este o penurie acută de cadre, astfel că unii şi aceiaşi oameni sunt buni la toate — şi pentru funcţia de deputat, şi pentru cea de ministru, ba chiar şi pentru cea de şef de stat.

Astfel, deşi a afirmat că în partid nu a fost luată deocamdată o decizie cu privire la potenţialul candidat la alegerile prezidenţiale din toamnă, Ghimpu a dat totuşi câteva nume: Corina Fusu, Anatol Şalaru şi Dorin Chirtoacă. Cu mici variaţiuni, numele primarului şi a celor doi actuali miniştri sunt vehiculate de la o campanie la alta, de la o guvernare la alta. Asta avem — asta propunem.

Mihai Ghimpu Михай Гимпу - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Va candida sau nu Ghimpu la prezidenţiale: ce spune liberalul

Liberalul a făcut aceste dezvăluiri, în contextul în care a precizat că nu vor înainta categoric un candidat comun cu Partidul Democrat, pentru că între ei ar exista divergenţe doctrinare de nedepăşit. Ei sunt de stânga, iar noi de dreapta. Noi suntem un partid liberal (singurul în acest spaţiu), unionist, a punctat Ghimpu.

În general, democraţii par să fie coşmarul vieţii sale. A câta oară, bătrânul liberal a vorbit despre una dintre cele mai grele decizii din viaţa sa, de a forma o majoritate parlamentară alături de democraţi. Însă, evident, jertfa a fost una asumată, pentru binele patriei şi a parcursului european. Pentru că Ghimpu face întotdeauna ceea ce face doar din iubire peste măsură pentru patrie şi nicidecum pentru vre-un interes meschin.

Astfel, după ce a pus umărul şi a scos ţara „din râpă", Mihai Ghimpu se uită urât înspre democraţi şi îi ameninţă că va pleca de la guvernare, dacă le va trece cumva prin cap să se alieze cu PSRM în campania pentru prezidenţiale.

Mihai Ghimpu, Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Politică
Profeţii apocaliptice de la Ghimpu, despre post-prezidenţiale

Oracolul de la Coloniţa a avertizat cu străşnicie că cine se va apuca să facă o majoritate parlamentară cu socialiştii, va ajunge „trup politic" (sic!). De unde putem conchide că, din punct de vedere politic, Ghimpu se simte „mai viu decât toţi viii".
Dar, mărinimos cum este, şeful liberalilor le dă o şansă democraţilor, afirmând că nu crede că între PDM şi PSRM ar putea exista vreo înţelegere.

Şi chiar dacă aflarea la guvernare alături de democraţi ar fi o corvoadă pentru formaţiunea pe care o conduce, Ghimpu s-a dat drept confidentul vicepreşedintelui PDM, Vlad Plahotniuc. Cel puţin, acesta pretinde că liderul democraţilor i-ar fi dat de înţeles că nu mai pretinde la funcţia de prim-ministru, angajându-se acum să coordoneze activitatea coaliţiei de guvernare.

Ce nu a spus Ghimpu este dacă nu va pretinde chiar el să fie candidatul PL la prezidenţiale. Nu de alta, dar are deja o bună experienţă la preşedinţie şi ar fi păcat să se piardă.

Fluxul de știri
0