Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Va candida sau nu Ghimpu la prezidenţiale: ce spune liberalul

© Sputnik / Miroslav RotariMihai Ghimpu Михай Гимпу
Mihai Ghimpu Михай Гимпу - Sputnik Moldova
Abonare
Liderul PL Mihai Ghimpu a anunţat că formaţiunea sa va avea un candidat care se va înscrie în cursa pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.

CHIŞINĂU, 20 apr – Sputnik. Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a afirmat cu încredere că formaţiunea sa va avea un candidat la alegerile prezidenţiale, care vor avea loc la 30 octombrie.

Curtea Constituţională a decis la începutul lunii martie că alegerile preşedintelui Republicii Moldova trebuie să se desfăşoare în mod direct, universal, secret, liber şi egal.

Ghimpu refuză însă să facă public numele celui care va candida din partea PL la funcţia înaltă în stat. 

Președenție - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Viitorul preşedinte al ţării va fi un liberal

„PL va avea un candidat. Dar este prematur să vorbim încă la acest subiect”, a declarat liberalul.

Ghimpu mai crede că în Moldova vor fi între 10-15 candidaţi care se vor înscrie în cursa pentru funcţia de preşedinte al ţării. În opinia sa, scrutinul prezidenţial va avea două tururi.

Liderul PL are şi un mesaj către viitorul preşedinte care va fi ales de popor.

„Preşedintele ţării nu este cel mai puternic pentru că va fi ales de popor. Preşedintele ţării are atribuţii nu în funcţie de votul cetăţenilor, dar în funcţie de ce-i oferă Constituţia. Astăzi preşedintele este un arbitru şi deţine o parte din puterea executivă”, a comentat Ghimpu.

Parlamentul Republicii Moldova a votat în prima lectură modificările la Codul electoral care se referă la organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale. Potrivit noilor modificări, candidaţii care vor dori să se înscrie în cursa pentru funcţia de preşedinte al ţării vor trebui să prezinte la CEC cel puţin 15 mii de voturi în susţinerea sa.

Fluxul de știri
0