Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Jurnalist român: DNA ne întoarce la anii stalinismului românesc

© AP Photo / Vadim GhirdaDNA
DNA - Sputnik Moldova
Abonare
În opinia jurnalistului Ion Cristoiu, DNA nu luptă cu corupţia, ci cu clasa politică, iar cei care critică DNA sunt etichetaţi, în spiritul mentalităţii staliniste, drept duşmani ai luptei cu corupţia.

CHIŞINĂU, 3 iul — Sputnik. Acum câteva zile, şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România, Laura Codruţa Kovesi, s-a întâlnit cu un grup de funcționari și reprezentanți ai societății civile din Republica Moldova, aflaţi într-o vizită de studiu la București. Ea a vorbit în faţa celor prezenţi despre realizările DNA, dar şi despre faptul că în cei zece ani de activitate a instituţiei, politicul a încercat permanent blocarea acesteia.

Cunoscutul ziarist român Ion Cristoiu a avut o reacţie extrem de dură la discursul şefei DNA, opinând că procurorii DNA ar reinstaura teroarea de tip stalinist, considerându-se infailibili. Discursul ținut de Codruța Kovesi la întâlnirea din 30 iunie 2016 cu reprezentanţi ai societăţii civile din Republica Moldova l-a determinat să scrie următoarele pe blogul său:

Călin Nistor - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Procurorul-şef adjunct al DNA va învăţa Moldova cum să combată corupţia

„Cine critica Securitatea era imediat etichetat ca duşman de clasă.
Cine critică DNA e etichetat de Codruţa Kovesi drept duşman al Luptei împotriva corupţiei.
Şi uite aşa, ne întoarcem, fără să ne dăm seama, la anii stalinismului românesc".
În opinia acestuia, „toţi funcţionarii publici din România de azi îşi desfăşoară activitatea în condiţii de normalitate.
Fac excepție procurorii DNA.
Atenție! Nu procurorii DIICOT, care se luptă nu numai cu corupția, dar și cu crima organizată, ci procurorii DNA, care se luptă doar cu corupția din clasa politică".

Potrivit lui Cristoiu, ca de obicei, Codruţa Kovesi a expus la această întâlnire una dintre tezele cultivate intensiv cum că împotriva DNA, ca detaşament de avangardă al Luptei împotriva corupţiei, se ridică zilnic forţe duşmănoase care încearcă să pună piedici activităţii procurorilor, dar mai ales ei, şefei DNA.

„Procurorii DNA, în frunte cu Codruţa Kovesi, sunt însă o cetate asediată zi şi noapte de dușmani de moarte.
Se înţelege că astfel de cetăţeni nu pot fi decât eroi.
Eroi cărora noi, românii, trebuie să le ridicăm statuii de dimineaţa până seara.
Procurorilor, statui din marmură.
Codruţei Kovesi, statuie din aur.
Cu sau fără breton!", scrie ziaristul.

Bani mită corupţie - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Partenerii de dezvoltare atenţionează iarăşi Moldova asupra corupției din țară

Însă, potrivit acestuia, „chiar şi un ins turmentat îşi dă seama că realităţile de la noi stau invers.
Nu procurorii DNA sunt terorizaţi, ci ei, procurorii DNA terorizează.
Nu numai că şefa DNA, Codruţa Kovesi nu e ameninţată de nimeni (ce viaţă dulce duce ea faţă de procurorii anti-Mafia din Italia!), dar mai mult, distinsa e cântată de Presă, linguşită de politicieni, temută de oamenii de afaceri.
De la Elena Ceaușescu, România n-a mai cunoscut o femeie care să spună și să facă ce vrea fără nici o opreliște.
DNA i se satisfac toate capriciile.
Vrea bani mai mulţi de la buget?
Are banii!
Vrea un sediu boieresc?
Are un sediu boieresc!"

Totodată, Ion Cristoiu se întreabă de ce nu s-a diminuat fenomenul corupţiei, dacă DNA luptă atât de avan cu acesta timp de zece ani:

Laura Codruța Kövesi - Sputnik Moldova
De cât timp durează relația șefei DNA cu actualul său iubit

„Lupta împotriva corupţiei prin intermediul DNA a împlinit deja 10 ani.
De 10 ani în România se anchetează, se arestează, se fac dosare, se trimit persoane în instanţă sub acuzaţia de corupţie.
Ar fi normal, ar fi logic, ar fi omenesc, ca fenomenul corupţiei să se mai fi micşorat şi prin urmare lupta împotriva corupţiei să se mai fi îmblânzit.
Nici vorbă de aşa ceva.
În viziunea Codruţei Kovesi lupta împotriva corupţiei nu numai că nu se îmblânzeşte, dar se ascute zi de zi şi ceas de ceas.
Ea a atins punctul unei confruntări pe viaţa şi pe moarte.
„Acum, după 10 ani de efort, am ajuns în punctul când se luptă statul cu Mafia. Să vedem cine câştigă! Noi (adică Ea — n.n.) suntem aici ca să luptăm. Altfel o să câştige ea, mafia".

Cristoiu invocă teza din perioada stalinistă privind acutizarea luptei de clasă, sub paravanul căreia au fost comise numeroase abuzuri şi crime:

„În procesul de denunţare a tezei continuei ascuţiri a luptei de clasă din anii destalinizării nu s-a spus că teza fusese născocită de Stalin pentru a crea cadrul unui spor uriaş de abuzuri şi crime.
Sub semnul continuei ascuţiri, Securitatea a început să caute cu orice preţ fapte care să se încadreze în acţiunea duşmănoasă.
Una dintre aceste acţiuni consta în a critica Securitatea pe motiv că face abuzuri".

Teza continuei ascuţiri a luptei împotriva corupţiei e exemplificată de Codruţa Kovesi cu criticile aduse DNA şi fireşte Ei, în primul rând, opinează jurnalistul, concluzionând că se revine astfel la perioada stalinismului românesc.

Fluxul de știri
0