Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Pentru a intra în mandat preşedintele ţării trebuie să îndeplinească o condiţie

© Sputnik / Мирослав РотарьПрезидентура РМ
Президентура РМ - Sputnik Moldova
Abonare
La intrarea în mandat preşedintele Republicii Moldova va fi obligat să înceteze calitatea de membru de partid.

CHIŞINĂU, 25 iun – Sputnik. Perioada electorală pentru alegerile prezidenţiale directe în Moldova din 30 octombrie va începe la 1 septembrie. Deputaţii au votat joi cu 55 de voturi modificări la Codul Electoral. 

„Potrivit ajustărilor, campania electorală de agitaţie va începe nu mai devreme de 30 de zile până la alegeri. Este un now-how pentru legislaţia electorală din Moldova”, a declarat unul din autorii proiectului, deputatul Sergiu Sârbu.

Парламент заседание 11.03.2016 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Deputaţii au pregătit terenul pentru alegerile prezidenţiale din octombrie
 

În primele 30 de zile a perioade electorale, care va dura 60 de zile, candidaţii care aspiră la funcţia înaltă în stat vor trebui să colecteze semnături în favoarea sa, care să le depună la Comisia Electorală Centrală (CEC). 

„Astfel am executat o recomandare a Comisiei de la Veneţia, ca să nu discredităm candidaţii şi toţi să poată începe agitaţia în acelaşi timp”, a comunicat parlamentarul. 

O altă modificare importantă se referă la faptul că la intrarea în mandat preşedintele Republicii Moldova va fi obligat să înceteze calitatea de membru de partid. 

„Să nu suspende, dar să înceteze calitatea. Astfel, preşedintele ţării nu va fi afiliat politic”, a declarat Sârbu. 

Un criteriu nou a fost stabilit şi la deschiderea secţiilor de votare peste hotare. Acestea vor fi stabilite de Guvern, în comun cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, reieşind din relaţiile bilaterale cu fiecare stat. 

„Criteriile vor fi următoarele: înregistrarea prealabilă a alegătorilor, stabilirea numărului secţiilor de votare în funcţiie de numărul de alegători care a participat la scrutinul precedent”, a explicat deputatul.

De asemenea, în favoarea sa candidaţii la funcţia de preşedinte vor trebui să prezinte la CEC cel puţin 15 mii de semnături şi nu mai mult de 25 de mii.  

Totodată, este interzisă finanţarea din străinătate a campaniei electorale.

Fluxul de știri
0