Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Deputaţii au pregătit terenul pentru alegerile prezidenţiale din octombrie

© Sputnik / Мирослав РотарьПарламент заседание 11.03.2016
Парламент заседание 11.03.2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Deputaţii au votat joi în lectură finală noile modificări la Codul Electoral care se referă la alegerea directă a preşedintelui ţării.

CHIŞINĂU, 23 iun – Sputnik. Alegerile prezidenţiale directe vor fi organizate cel târziu cu 30 de zile înainte de expirarea mandatului preşedintelui ţării. Această prevedere este inclusă în proiectul de lege cu privire la modificarea Codului Electoral, aprobat joi în lectură finală de Parlament cu 55 de voturi.

Noile prevederi mai stipulează că în caz de vacanţă a funcţiei de preşedinte al ţării, termenul maxim când Parlamentul trebuie să stabilească data alegerilor prezidenţiale este de două luni de la survenirea vacanţei funcţiei.

Președenție - Sputnik Moldova
Politică
Patru partide, împinse spre un candidat unic la prezidențialele din RM

De asemenea, perioada electorală pentru scrutinul prezidenţial a fost redusă de la 90 la 60 de zile.

O altă schimbare importantă se referă la pragul de validare al scrutinului prezidenţial. Deputaţii au votat pentru reducerea pragului de participare de la ½ la 1/3 din numărul alegătorilor.

O altă normă importantă din Codul Electoral se referă la condiţiile speciale de înregistrare a candidaţilor la funcţia de preşedinte. Numărul de semnături pe care trebuie să-l prezinte la CEC candidatul la funcţia de preşedinte al ţării, indiferent dacă acesta este independent sau susţinut de un partid politic, a fost redus de la 20 de mii la 15 mii. Aceste semnături trebuie să fie colectate din cel puţin 50% din unităţile teritorial-administrative din ţară, inclusiv municipiile Chişinău şi Bălţi şi UTA Găgăuz-Yeri. Din fiecare unitate teritorial-administrativă, pretendentul la funcţia de preşedinte al ţării trebuie să prezinte 600 de semnături.

Semnăturile vor putea fi adunate de un grup de iniţiativă. Acestea vor fi depuse la CEC, care va avea un anumit termen pentru verificarea veridicităţii lor. Depunerea la CEC a dosarului cu semnăturile în susţinerea candidatului la funcţia de preşedinte va începe în prima zi a campaniei electorale şi se va încheia cu 30 de zile înainte de ziua scrutinului.

Documentul reiterează, de asemenea, că un candidat la funcţia de preşedinte al ţării trebuie să aibă 40 de ani împliniţi, să locuiască pe teritoriul Moldovei în ultimii 10 ani şi să cunoască limba de stat.

Игорь Додон Андрей Нэстасе Ренато Усатый - Sputnik Moldova
Politică
Exclusiv: Dodon, Năstase și Usatîi au discutat despre candidatul unic

Noile modificări la Codul Electoral au fost propuse de un grup de iniţiativă creat în Parlament, din care au făcut parte deputaţi din mai multe fracţiuni parlamentare: PSRM, PD, PL şi din grupul deputaţilor neafiliaţi.

Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale prevederile legii de revizuire a Constituţiei referitoare la modul de alegere a preşedintelui ţării de către Parlament cu votul a 61 de deputaţi şi a stabilit că şeful statului trebuie să fie ales prin vot direct, universal şi secret.

În contextul hotărârii Curţii Constituţionale, Parlamentul a decis că alegerile prezidenţiale directe se vor desfăşura la 30 octombrie.

Fluxul de știri
0