CHIȘINĂU, 20 iun — Sputnik. În 2015, în lume a fost înregistrat un număr record al persoanelor strămutate, se menţionează în raportul Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), care a fost publicat luni.
Potrivit estimărilor UNHCR, din cauza conflictelor și a războaielor, 65,3 milioane de oameni au fost nevoiți să-și abandoneze domiciliile în anul 2015.
Este cu 6 milioane de persoane mai mult decât au fost înregistrate la sfârșitul anului 2014. Dintre acestea, 21,3 milioane de persoane sunt refugiați. Este cel mai mare număr înregistrat de UNHCR de la începutul anilor 1990. Încă 40,8 milioane sunt persoane strămutate intern. Și această cifră este una record.
Astfel, în contextul populației totale de pe Terra, fiecare al 114-lea om din lume are în prezent statutul de solicitant de azil, este o persoană strămutată intern sau refugiat.
Acest număr fără precedent al imigranţilor este mai mare decât populația Marii Britanii, a Franței sau a Italiei.
Cel mai mare număr de imigranţi vine din Siria (4,9 milioane), Afganistan (2,7 milioane) și Somalia (1,2 milioane). Luaţi împreună, aceştia reprezintă peste jumătate din numărul total de refugiați din întreaga lume.
În Columbia (6,9 milioane), în Siria (6,6 milioane), în Iraq (4,4 milioane) sunt cele mai multe persoane deplasate intern. Anul trecut, în Yemen, numărul acestora a constituit 9% din întreaga populație a țării — 2,5 milioane de persoane.
Continentul european, potrivit estimărilor UNHCR,a produs şi el 593 de mii de refugiaţi, majoritatea fiind din Ucraina. Strămutate în interiorul acestei ţări au fost 1,6 milioane d persoane.
Ţările europene au găzduit 4,4 milioane de persoane, mai mult de jumătate dintre care (2,5 milioane) au venit din Turcia. Cei mai mulți solicitanți de azil au fost înregistrați anul trecut în Germania. În 2015, creşterea populației din contul migrației a constituit acolo 46%. Cauzele acestei situații din Europa au fost conflictul din Ucraina, criza migrațională și apropierea ţărilor europene de Siria și Iraq.
Raportul "Tendinţele globale" despre refugiații din întreaga lume este publicat anual de UNHCR. El se bazează pe date prezentate de statele însele, de organizațiile partenere ale ONU, inclusiv ale Centrul internațional de monitorizare a migraţiei, dar și informația adunată de UNHCR. Potrivit studiului, în 2015 numărul persoanelor din lume nevoite să se refugieze a atins pentru prima dată cifra de 60 de milioane de persoane.