CHIȘINĂU, 11 feb — Sputnik. Comisia Europeană (CE) a îndemnat ieri toate țările aflate pe traseul balcanic al refugiaților, "să asigure cât mai repede toate oportunitățile pentru găzduirea imigranților". În raportul CE se menţionează că în prezent țările balcanice au asigurat doar jumătate din cele 50 de mii de locuri promise, scrie Sputnik Serbia.
Raportul indică asupra caracterului deloc întâmplător al turneului balcanic al șefului diplomației austriece, Sebastian Kurt. De asemenea, nici declarațiile acestuia că Viena va reduce de peste două ori numărul refugiaților pe care îi va primi în acest an.
În această situație, nu este prea clar ce ar trebui să facă țările balcanice aflate în calea refugiaților care se îndreaptă spre Europa de Vest. Cum va putea, de exemplu, Serbia să oprească fluxul care vine din Macedonia?
De altfel, Serbia este de acord să găzduiască 6000 de imigranți, în bază de provizorat, dar de lungă durată. Însă în timp ce premierul Aleksandr Vucic declară că Serbia nu va înălța ziduri, ministrul afacerilor externe Ivica Dacic avertizează că dacă va începe o reacție în lanț de închidere a frontierelor, Serbia va fi nevoită să procedeze la fel, iar ca urmare tot așa vor proceda și autoritățile macedonene la hotarul cu Grecia.
Sebastian Kurt, care efectuează un turneu prin Balcani, şi-a exprimat speranţa că dacă Austria va închide hotarele sale pentru refugiați, atunci exact la fel vor proceda și Slovenia, Croația, Serbia și Macedonia.
În ce țări atunci să meargă imigranții? Probabil că în cele în care aterizează elicopterul șefului diplomației austriece.
Astfel, ieri, în Podgorica, Kurt nu a exclus că Muntenegru va deveni parte a căii imigranților. După discuția cu omologul său din Muntnegru, Igor Luksic, Kurt a declarat în faţa jurnaliștilor că Muntenegru nu este destinaţia finală pentru refugiați, dar nu a explicat încotro să meargă imigranții din această mică țară de coastă, a cărei populație este de aproape două ori mai mică decât numărul de refugiați care au sosit în acest an în Europa, dacă toți vor pune hotarele sub lacăt.
În aceeași zi, ministrul Kurt a sosit la Tirana, unde i-a comunicat colegului său Ditmir Bushati că drumul imigranților poate trece și prin țara lor.
Bushati a subliniat că Tirana, desigur, a elaborat un plan și urmărește evoluția situației, doar că resursele umane și financiare ale Albaniei sunt destul de modeste.
După cum a punctat recent șeful delegației sârbe Tanja Miscevuic în cadrul negocierilor cu UE, "închiderea în lanț a frontierelor în Europa va duce al deplasarea liniei de primire a refugiaților spre sudul Europei, iar această linie trebuie să se afle sau în Turcia, sau la frontiera turco-greacă".
Şi tocmai astăzi președintele Turciei Erdogan a declarat că răbdarea în ceea ce priveşte fluxului de refugiați se epuizează, iar când aceasta va ajunge la capăt, Turcia va îndrepta oamenii către alte state.