Și de această dată scenariul conține toate elementele ”obligatorii”, de la figura care întrunește ”toate criteriile”, până la cei care vor trebui să se sacrifice de dragul integrării europene.
Așa cum în 2005 Vladimir Voronin a devenit președinte pentru a doua oară, fiind susținut de către unele cercuri occidentale importante, la fel se încearcă a se proceda și la alegerile prezidențiale ce ar putea să aibă loc la toamnă în Republica Moldova.
Numai că de această dată Occidentul a pariat pe Maia Sandu. Iar de dragul ”parcursului european” vor trebui să se ”sacrifice” tocmai trei formațiuni politice și nu una, cum a fost în 2005.
Cei care trebuie să se sacrifice de dragul "parcursului" pe care l-au promovat cu insistență până în prezent sunt Platforma DA, Partidul Popular European din Moldova și Partidul Liberal-Democrat Din Moldova. Asupra acestor formațiuni sunt exercitate presiuni de tot felul, inclusiv prin sugestii publice, ca toate trei să se înjuge la carul care ar trebui să o aducă în fotoliul prezidențial al Republicii Moldova pe fostului ministru al Educației, Maia Sandu. Recent, aceasta și-a creat şi un partid (Partidul Acțiune și Solidaritate), aşa cum o cer regulile jocului.
Întrebarea care îi frământă în aceste zile pe cei de la PPEM, Platforma DA și (doar un pic și doar pe unii) din PLDM (deoarece liberal-democrații înțeleg prea bine că acest proiect politic și-a dat obștescul sfârșit odată cu încarcerarea lui Filat) este aceasta:
”Cam de ce, după atâta efort, grație căruia ne-a reușit să construim o formațiune politică cu șanse reale de a accede în parlament, acum trebuie să ne transformăm într-un club de majorete ale Maiei Sandu?”.
Or, dincolo de orice speculație, este evident faptul că odată transformate în grupuri de suporteri ai ”candidatei unice” (a forțelor ”proeuropene autentice”), Platforma DA și PPEM devin formațiuni politice de ”categorie inferioară”. Sacrificarea ritualică a acestor formațiuni politice, dacă se va produce, va fi garnisită în cele mai stridente culori ale mitologiei ”poveștii de succes a Moldovei”.
În realitate însă, odată ce Maia Sandu va fi ”unica”, Andrei Năstase și Iurie Leancă vor fi automat ”cei din spate”. Ei vor putea să iasă în prim plan doar ca majoretele Maiei Sandu.
Ca politicieni cu toate simțurile și instinctele de lideri experimentați, Andrei Năstase și Iurie Leancă se simt umiliți de ”oferta” pe care le-o fac ”partenerii de dezvoltare”, atât de îndrăgiți de cei doi.
Cum să renunțe aceşti doi jucători de frunte la calitatea de fruntași, în favoarea celei de majorete ale prezidențiabilei Maia Sandu? Cum să-şi transforme aceștia partidele construite în sudoarea frunții în echipe de suporteri ai liderului unui alt partid?
Nu trebuie să fii mare analist politic, ca să-ți dai seama că după un asemenea exercițiu, în timp ce ”candidata unică” va urca tot mai sus, Leancă și Năstase vor rămâne tot mai mult în urmă, adică vor coborî tot mai jos sub pragul electoral, până la nivelul actual al PL și PLDM.