CHIŞINĂU, 15 mai — Sputnik. În discursul ţinut în faţa delegaţilor la congres, liderul PAS a declarat că nu s-a gândit niciodată că va iniţia un proiect politic şi că l-a pornit „mai mult de nevoie".
Chiar dacă a afirmat în discursul său că nu crede în „salvatori ai neamului", ci în acţiune şi solidaritate, noul lider de partid a dat de înţeles că, la o adică, ea ar putea fi un astfel de salvator, care să conducă Moldova „altfel".
Precizând că politica nu a constituit pentru ea o atracţie, Maia Sandu este gata să se jertfească totuşi pe altarul binelui comun şi dea lupta decisivă cu corupţi, să facă reforme, să constituie un sistem politic „integru".
Ar fi de menţionat că, practic, întreaga echipă de conducere a Partidului Acțiune și Solidaritate pare să fie constituită pe criterii „profesionale", ea venind în temei din domeniul educaţional. Aşa ori altfel, camarazii de luptă politică ai Maiei Sandu sunt foşti subalterni de la vechiul loc de muncă al acesteia.
Astfel, unul dintre vicepreşedinţii PAS este Liliana Nicolăescu, fost viceministru al Educației.
Al doilea vicepreşedinte este Sergiu Mustață, conferenţiar universitar, doctor în istorie, preşedintele Asociaţiei Istoricilor din R. Moldova.
Un alt ex-viceministru al Educaţiei, Igor Grosu va ocupa funcţia de secretar general al PAS.
Formaţiunea politică pe care o va conduce Maia Sandu se va poziţiona, potrivit statutului partidului, pe centru-dreapta eşichierului politic.
Sandu a afirmat în cadrul congresului de constituire că la formaţiune ar fi aderat deja circa 7500 de persoane, în 20 de raioane ale ţării fiind constituite organizaţii teritoriale.