Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Deputații vor urmări să nu se fumeze în stradă

© Sputnik / Александр Кряжев / Accesați arhiva multimediaКурение в общественных местах Fumatul în locuri publice
Курение в общественных местах Fumatul în locuri publice - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentarii moldoveni vor urmări cum va fi respectat pachetul de legi antitutun. Comisia din organul legislativ suprem al țării va prezenta rapoarte în acest sens.

CHIȘINĂU, 13 mai — Sputnik. Comisia Parlamentară va prezenta organului legislativ suprem rapoarte despre modul în care acționează Legea Antitutun, care va intra în vigoare de la 1 iunie.

La sfârșitul lunii mai a anului trecut, deputații au adoptat un set de legi antitutun, care prevăd interzicerea fumatului în toate locurile publice închise și semiînchise, în instituțiile de stat, medicale, de educație, în parcuri, în terenurile de joc pentru copii, în terenurile de sport, arene, la stațiile de transport public și în rază de 10 m din apropierea acestora, în mijloacele de transport public și în automobilele personale în care se află minori.

Открытие первой в Москве зоны, свободной от курения - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Au intrat în vigoare interdicțiile privind fumatul în locuri publice

"Legea intră în vigoare de la 31 mai. Vom vedea la 1 iunie cum funcționează aceasta. Comisia va urmări cum este respectată, inclusiv, va raporta despre neajunsuri și despre modul în care acționează organele locale", a declarat la ședința Parlamentului Andrian Candu.

Președintele comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Oxana Domenti, a subliniat la rândul său că Executivul trebuie să pregătească operativ toate documentele pentru implementarea legii.

"Acum este importantă pregătirea Guvernului, pentru ca la 31 mai Legea să intre în vigoare", a spus deputatul.

Potrivit lui Candu, deja în iunie-iulie Domenti va trebui să prezinte Parlamentului primul raport cu privire la funcționarea pachetului de legi antitutun.

Acestea prevăd că este interzisă subvenționarea directă sau indirectă, oferirea mijloacelor din fondurile obștești sau orice altă stimulare de către stat a activităților legate de cultivarea, prelucrarea tutunului, de producerea și vânzarea articolelor de tutungerie.

Republica Moldova
50 la sută dintre elevi au fumat prima țigară până la vârsta de 10 ani

Pe piața din Moldova este interzisă de asemenea comercializarea produselor de tutungerie care conține adaosuri cu un potențial sporit de dezvoltare a dependenței, cu substanțe toxice și cancerigene, vitamine, cofeină, taurin, mentol, vanilie etc.

Potrivit cerințelor generale, pe fiecare pachet cu țigări trebuie să fie tipărite avertizări despre eventualele pericole: generale — "Fumatul ucide — renunță acum" și informaționale — "Fumul de țigară conține peste 70 de substanțe care cauzează cancerul". Aceste slogane trebuie să fie tipărite în limba de stat pe partea laterală a fiecărei cutii și să ocupe nu mai puțin de 50% din suprafața ei.

Este interzisă vânzarea produselor din tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani, vânzarea prin rețeaua stradală, dar și prin internet, fără mărci de accize și fără documentele însoțitoare, eliberate de producători sau importatori. Cei care vor vinde țigări minorilor riscă amendă de până la 150 de unități convenționale.

Modificările introduse în proiectul de lege mai prevăd și interdicția vânzării țigărilor în intervalul de la 22.00 până la 08.00.

Fluxul de știri
0