Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Au intrat în vigoare interdicțiile privind fumatul în locuri publice

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Accesați arhiva multimediaОткрытие первой в Москве зоны, свободной от курения
Открытие первой в Москве зоны, свободной от курения - Sputnik Moldova
Abonare
Pachetul de legi anti-tutun a fost aprobat de deputați la 29 mai curent, iar modificările adoptate și publicate în „Monitorul Oficial” au intrat în vigoare la 17 septembrie curent.

Chișinău, 18 sept – Sputnik. Joi, 17 septembrie, a intrat în vigoare noua redacție a Legii privind controlul tutunului, care prevede inclusiv interzicerea fumatului în locurile publice.

Pachetul de legi anti-tutun a fost adoptat de deputați la 29 mai anul curent şi a fost publicat în Monitorul Oficial la 17 iulie, dup ce, cu o zi înainte, a fost promulgat de președintele țării.

În legea privind controlul tutunului au fost introduse mai multe amendamente. În primul rând, se interzice subvenționarea directă sau indirectă, alocarea de mijloace financiare din fondurile publice sau alte tipuri de stimulări din partea statului în activitățile legate de cultivarea și prelucrarea tutunului, precum și producerea și comercializarea produselor de tutungerie.

Табачная фабрика - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Legea privind controlul tutunului, promulgată

Pe piața Moldovei se interzice desfacerea produselor de tutungerie care conțin adaosuri ce pot provoca dependența de fumat, substanțe toxice și cancerigene, vitamine, cafeină, taurină, mentă, vanilie și altele.

Conform cerințelor generale, pe pachetele de țigări trebuie să fie imprimate avertismente despre potențialele efecte negative ale fumatului: generale – „Fumatul ucide – renunță acum” și informative – „Fumul de țigară conține 70 de substanțe care provoacă cancerul”. Aceste mesaje trebuie să fie imprimate în limba de stat pe părțile laterale ale pachetului și să ocupe cel puțin 50 la sută din suprafața acestuia.
Se interzice vânzarea produselor de tutungerie persoanelor sub 18 ani, desfacerea produselor prin rețeaua de comerț stradal, cât și prin internet, fără timbre de acciz și documente confirmative eliberate de producători și importatori. Pentru vânzarea de țigări minorilor va fi aplicată o amendă în mărime de 150 de unități convenționale.

Republica Moldova
50 la sută dintre elevi au fumat prima țigară până la vârsta de 10 ani

Noua redacție a legii mai prevede interzicerea comercializării țigărilor între orele 22.00 și 8.00. Fumatul este interzis în toate locurile publice închise și semiînchise, în instituțiile de stat, medicale, de învățământ, în parcuri și în perimetrul terenurilor de joc pentru copii, pe stadioane, arene, în stațiile de transport public și în raza a 10 metri de la acestea, în mijloacele de transport public și în automobilele personale, în care sunt minori. Amenzile pentru fumatul în locurile indicate vor varia, pentru persoanele fizice, între 50 și 150 de unități convenționale, iar pentru persoanele cu funcții de răspundere și persoanele juridice, până la 500 de unități convenționale.

Potrivit Ministerului Sănătății, accesibilitatea prețului și a procurării țigărilor au condus la faptul că 62 la sută dintre adolescenți puteau procura produse de tutungerie fără nici un fel de impediment. Conform statisticii, circa 70 la sută dintre fumătorii din țară încep să fumeze înainte de vârsta majoratului.

Studiul efectuat de Ministerul Sănătății arată, de asemenea, că 48 la sută dintre bărbații moldoveni, adică aproape fiecare al doilea, sunt fumători activi. Dar un lucru și mai alarmant este că tot mai multe femei din țară sunt dominate de acest viciu. Numărul acestora este la moment de 8 la sută.

În Republica Moldova, dintre cele 38-39 de mii de decese înregistrate anual, 5,6 mii sunt cauzate de îmbolnăvirile provocate de fumat.

Fluxul de știri
0