Academician: unde-i milionul de oameni care l-a întâmpinat pe Rege în 1992

© Sputnik / Максим Блинов / Accesați arhiva multimediaФинал международного конкурса песни "Евровидение 2015" в Вене
Финал международного конкурса песни Евровидение 2015 в Вене - Sputnik Moldova
Abonare
Părintele Constantin Galeriu a fost una din marile personalități ale României; el spunea că pe Dumnezeu îl iubești numai după ce l-ai cunoscut, pentru că nu trăirea e prima, ci cunoașterea, a spus un academician român.

BUCUREŞTI, 13 mai — Sputnik. E greșit să credem că lipsa acțiunii și înlăturarea pragmatismului sunt proprii Bisericii Ortodoxe.

Альберт Эйнштейн - Sputnik Moldova
Un geniu în fizică spune că Dumnezeu există

Părintele Galeriu a spus că în Biserică nu e loc de reculegere ca la comuniști. În Biserică e treabă foarte multă, a spus pictorul Sorin Dumitrescu în emisiunea moderată de jurnalistul Iurie Roșca din Chișinău.

Academicianul l-a cunoscut personal pe părintele Galeriu, acesta fiindu-i duhovnic. Sorin Dumitrescu a mărturisit că părintelui Galeriu nu îi plăceau deloc pietismul şi chietismul din Biserica Ortodoxă. Lipsa acțiunii, ignorarea pragmatismului nu sunt elemente constitutive ale Ortodoxiei.

"Văd oameni care dau ochii peste cap. E greșit! Acasă mai trebuie pus mâna pe o cărțulie, mai citești puțină teologie. Când ieși cu picioarele în față din Biserica aceasta, indiferent că ai stat un an sau 20 de ani, dar ai făcut ce am spus, mare bucurie e. Hristos te primește cu brațele deschise", a precizat pictorul.

El a mai menționat că a întâlnit monahi care nu au făcut studii teologice, dar pretind că trăiesc Ortodoxia. Este greșit, argumentează academicianul. Pe Dumnezeul îl iubești după ce îl cunoști. Părintele Galeriu spunea mereu că nu poți să îl iubești pe Dumnezeu dacă nu îl cunoști.

"Dacă reușești ca astea toate să le aduci și la nivelul trăirii; deci nu e trăirea întâi, domnule. Am întâlnit monahi, tineri mulți, care nu au făcut Institutul Teologic pentru că ei zic că n-au ce căuta acolo că e prostie; ei zic că trăiesc ortodoxia. Ce să trăiești? Trăirea o afli în clipa când îl cunoști pe Dumnezeu, cum spunea părintele Galeriu", a subliniat Sorin Dumitrescu.

Кэприянский Свято-Успенский Монастырь - Sputnik Moldova
Academician român: desacralizarea valorilor e cauza desacralizării politicului

Maria Egipteanca, după 42 de ani, se comportă ca un patriarh și îl întreabă pe Zosima ce mai face Biserica lui Hristos. Că n-avea bibliotecă. "Dar tu, când ești băiat tânăr, ai biblioteci, ai de toate, poți să te duci în Franța; de ce vrei destinul Mariei Egipteanca? Nu ți-l dă Domnul decât dacă ești paralitic sau altceva. Ești nebun și leneș", a punctat cunoscutul iconar.

Despre Regele Mihai, Sorin Dumitrescu are numai cuvinte de laudă. Artistul este un monarhist convins. A fost prezent, cum era de așteptat, la mai multe emisiuni dedicate Regelui. Acolo lumea și-a adus aminte cum a venit Regele după 1989 în România, întâmpinat de 1 milion de oameni.

"Eu am întrebat un lucru. A ieșit 1 milion. Pe mine nu mă interesează Regale. Milionul, ce-i cu milionul, unde-i milionul? Și atunci dau versurile din Cezar Ivănescu:

Neam bun și blând de trădători

Cuminte, cu aleasă cruce

Pe fiii săi dumnezeiești

Neamul întreg pe cruce-i duce".

Fluxul de știri
0