Academician român: desacralizarea valorilor e cauza desacralizării politicului

© Sputnik / Евгений ПанасенкоКэприянский Свято-Успенский Монастырь
Кэприянский Свято-Успенский Монастырь - Sputnik Moldova
Abonare
Unitatea dintre cultură şi cult este fundamentală pentru depășirea tragicului, dar mai ales pentru realizarea poporului și pentru înțelegerea evenimentelor complexe cu care se confruntă lumea de azi, a subliniat academicianul Sorin Dumitrescu.

BUCUREŞTI, 27 apr — Sputnik. Apărarea și realizarea iconicului ar trebui să fie misiunea primordială a românilor în momentul de faţă, a precizat Sorin Dumitrescu într-un dialog cu jurnalistul de la Chișinău Iurie Roşca.

Король Михай I - Sputnik Moldova
Ce ar fi însemnat monarhia pentru România

Desacralizarea sistemului axiologic a dus în România la desacralizarea politicii și a vieții, crede academicianul Sorin Dumitrescu. El a mai menționat că în momentul când un popor nu mai stă în iconare, când gândirea lui nu mai unește cerul cu pământul, atunci este incapabil să înțeleagă dezastrul care i se întâmplă.

"Dacă sirienii vin şi invadează Europa toată, tu vezi numai invazia lor? Compară și cu cerul! Vezi ce zice cerul! Ce zice cerul de penetrația asta? Cultura spirituală a noastră, în lume în general, dar mai cu seama aici se vede, nu stă în iconare, nu ia în socoteală prezența cerului în tot ce se întâmplă", a spus academicianul și pictorul Sorin Dumitrescu.

El a mărturisit că dacă Dumnezeu nu intervine când vrea omul, nu înseamnă că El nu există. Din acest motiv, unitatea dintre cult și cultură este esențială pentru depășirea tragicului și pentru împlinirea oricărui popor. Sorin Dumitrescu a ținut să sublinieze că preoții, în cea mai mare parte a lor, sunt inculți din cauza doctoratelor pe care le iau în mediul protestant. Facultățile protestante, deși sunt celebre în lume datorită programei analitice, consideră icoana o flegmă pe fața Domnului. Artistul avertizează că iconoclasmul este mai rău decât dracul.

"Ce înseamnă unitatea între cultură şi cult? O imagine în care pământescul şi cerul stau laolaltă, cum sunt cele două naturi în Hristos. Trebuie înțeles că tragedia lui van Gogh se datorează faptului că a fost un fidel al protestantismului prin natura familiei lui. Noi avem aici de apărat iconicul. Pentru că, cultura şi cultul sunt cerul şi pământul", a conchis Sorin Dumitrescu.

Fluxul de știri
0