Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Scutul antirachetă de lângă noi nu este nici despre, nici pentru noi

© Flickr / U.S. Army Materiel Command Raketenschild
Raketenschild - Sputnik Moldova
Abonare
Directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate, ex-viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova a accentuat un șir de momente ce caracterizează relațiile dintre Chișinău și Washington, în contextul identificării motivelor interesului sporit al SUA pentru Moldova.

Intensificarea activității desfășurate de SUA în regiunea noastră este dictată, după cum se știe, nu de căutarea zăcămintelor minerale. În acest sens Moldova este săracă. Atunci prin ce poate  să atragă RM o țară ca SUA, care pretinde la hegemonia militară și politică mondială? Doar deputații din Congresul SUA și înalții demnitari militari se perindă deja de doi ani prin Moldova. Iar noi știm că americanii nu întreprind nimic așa, pur și simplu.

Протесты против присутствия военных США в Кишиневе - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Protest în centrul Chișinăului: NATO afară din Moldova

Cred că SUA au scopuri concrete legate de Moldova. Iar printre acestea, desigur, nu se numără instaurarea democrației și a drepturilor omului în care nu mai crede nimeni după ce Libia și Irakul au încetat de fapt să existe ca state.

Așadar, știm cu toții că la momentul actual SUA se confruntă serios cu Rusia. Și trebuie să ne dăm seama că Ucraina și Moldova joacă un rol important în această luptă. Aici am identificat primul scop.

Am putea presupune și care este al doilea scop. Acum câțiva ani, americanii și-au instalat o bază militară în România. Da-da, aceasta nu este o bază NATO, după cum afirmă mai multă lume, care  argumentează această realitate prin faptul că România, ca membru al Alianței, trebuie să găzduiască forțe militare ale acesteia. Deci, este o bază a SUA. Iar o bază a SUA nu este o bază a NATO, nu înseamnă unul și același lucru.

Система ПРО США в Румынии - Sputnik Moldova
Cioloș: sistemul antirachetă al SUA în România nu contravine Cartei ONU

Prin urmare, în România există o bază militară a SUA. Și pentru a o securiza, Statele Unite creează în acest scop o zonă-tampon la est de Prut. Adică în Moldova. Iar orice audient al cursului de geopolitică vă va spune că nimeni nu investește bani într-o zonă-tampon. Privind  situația obiectiv, putem afirma cu certitudine că existența politică a Republicii Moldova a fost amenințată chiar de la prima piatră pusă la construcția bazei militare în România.

Nu demult, MAE al Rusiei a calificat drept greșeală instalarea scutului antirachetă american în România. Moscova consideră că această decizie încalcă convenția încheiată între Moscova și Washington cu privire la dezarmarea nucleară, punând totodată în pericol securitatea națională a țării. Prezența în această regiune a scutului antirachetă american vorbește deja despre disensiunile dintre Moscova și Washington. Aceste disensiuni denotă faptul că Moldova ajunge într-o zonă de conflict.

SUA și-a zângănit armele la Chișinău, în cadrul exercițiilor „Dragon Pioneer". Numai un naiv nu-și poate da seama pentru cine a fost dat acest semnal și ce va urma: în Transnistria se va amplifica prezența rusească.

Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova
Rusia consideră distructivă amplasarea sistemelor antirachetă ale SUA în Europa

Noi ar fi trebuit încă acum câțiva ani să ne retragem de pe „linia frontului" și să ne înțelegem cu partenerii externi, bazându-ne pe principiile de neutralitate și independență ale Republicii Moldova. Însă, din păcate, liderii noștri nu sunt suficient de clarvăzători în această privință.

Cu ce ne-am ales până la urmă? Cu separarea țării în sfere de influență și cu perspectiva aprofundării acestui fenomen.

Avem o singură soluție: să începem urgent discuțiile cu vecinii, însă totodată să avem un punct de vedere propriu foarte bine chibzuit. Dacă vom urma această cale, ne așteaptă ani de negocieri din cele mai complicate. Însă acest lucru este necesar. În caz contrar, statul nostru ar putea să dispară.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă neapărat cu opinia redacției.

Fluxul de știri
0