Cioloș: sistemul antirachetă al SUA în România nu contravine Cartei ONU

© AP Photo / Vadim GhirdaСистема ПРО США в Румынии
Система ПРО США в Румынии - Sputnik Moldova
Abonare
Prim-ministrul român, Dacian Cioloș, a menționat că Scutul antirachetă de la Deveselu este o componentă importantă a parteneriatului dintre România și SUA.

CHIȘINĂU, 12 mai — Spuntik. Sistemul antirachetă american Aegis Ashore din România corespunde tuturor prevederilor Cartei ONU și nu reprezintă o amenințare, a declarat joi prim-ministrul României, Dacian Cioloș, în cadrul ceremoniei de inaugurare a Scutului antirachetă.

ПВО - Sputnik Moldova
Rusia
MAE al FR cheamă SUA să renunțe la sistemele antirachetă din România

„Prezența noastră aici atestă importanța specială a acestui eveniment, atât pentru România, cât și pentru Statele Unite ale Americii, cât și pentru Alianța Nord Atlantică și securitatea europeană în ansamblul său. În contextul amenințării în creștere cu rachete balistice a actorilor statali și nestatali, SUA și-au asumat o valoroasă contribuție. Romania a decis în 2010 să participe la acest sistem complex, considerând că securitatea țării noastre și a zonei vor spori considerabil", a declarat Cioloș.

Potrivit lui, în anul 2012 a fost semnat acordul privind amplasarea Sistemului antirachetă la Deveselu.

Șeful Executivului român a menționat că în cadrul acestui proiect România participă pentru asigurarea securității țării.

"Facilitatea de la Deveselu respectă pe deplin prevederile Cartei ONU și nu este îndreptată împotriva cuiva anume", a declarat premierul român.

Potrivit lui, România demonstrează că este deschisă și este un aliat sigur.

Pe de altă parte, Rusia si-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea în legătură cu amplasarea sistemelor antirachetă ale SUA în Europa.

Directorul Departamentului pentru neproliferare și controlul armamentului al MAE al Rusiei, Mihail Ulianov, a declarat că inaugurarea sistemelor antirachetă în România și Polonia este capabil să încalce stabilitatea strategică în regiune, iar acțiunile SUA dau de bănuit că SUA nu-și îndeplinește obligațiunile asumate în cadrul Acordului privind rachetele de rază mică și medie de acțiune.

Fluxul de știri
0