Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Misterul ministerelor muribunde: rămân 9 ministere

© Sputnik / Мирослав РотарьВиктор Зубку
Виктор Зубку - Sputnik Moldova
Abonare
Anunțul făcut de premierul Pavel Filip despre lichidarea a o treime dintre ministere și departamente a provocat un amplu ”proces de ghicire” la scară națională. Oamenii vor să cunoască lista autorităților centrale ce vor fi sacrificate de dragul unui act de guvernare mai eficient. Aici puteți vedea lista ministerelor ce ar trebui păstrate.

În opinia noastră, intenția este salutabilă, în principiu, iar realizarea ei va fi și mai de lăudat, dacă se va ține cont de câteva criterii simple, atunci când guvernarea va tăia ”în carne vie”.

Liderii actualei puteri politice ar trebui să urmărească câteva efecte și să se conducă de câteva principii la lichidarea instituțiilor ”de prisos”. Pe unele le menționăm:

Правительство РМ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Şapte ministere din Guvernul Moldovei vor fi lichidate

CRITERII ȘI PRINCIPII:

1) obținerea unui aparat central de stat simplu și eficient la maximum (de exemplu, după al Doilea Război Mondial, Germania a anulat o sumedenie de proceduri birocratice și de instituții care doar consumau bani bugetari și complicau lucrurile. Chiar dacă toate acestea păreau necesare, s-a văzut că în lipsa lor totul a mers mult mai bine);

2) să se facă abstracție de ”nevoia” de a avea destule funcții publice pentru toți ”oamenii cu merite” din partidele de la putere. Instituțiile statului au cu totul alte funcții decât oferirea de sinecuri pentru membrii partidelor de guvernare;

3) lichidarea unor instituții să nu conducă la sporirea (automată) a statelor de personal în alte structuri;

4) lichidarea instituțiilor trebuie să reducă substanțial cheltuielile pentru aparatul de stat;

5) lichidarea instituțiilor de prisos trebuie să urmărească, totodată, mărirea substanțială a lefilor celor care vor rămâne la stat;

6) simplitatea, eficiența și responsabilitatea personală trebuie să fie principii fundamentale;

7) e nevoie să fie revăzută maniera în care lucrează funcționarii de stat. Aceștia, având salarii mari, trebuie să îndeplinească funcții clare și să fie oameni de o pregătire foarte înaltă;

8) la stat trebuie să fie angajați oameni care au nu doar pregătire teoretică și competență, ci care au și viziune pentru dezvoltarea sectorului de care răspund;

9) testul de integritate este și el foarte necesar, atât la angajare, cât și în activitatea curentă.

Guvernul Republicii Moldova Правительство РМ - Sputnik Moldova
Politică
Opinie: ce ministere vor rămâne în RM, după ce va fi redus numărul lor

Cu privire la departamente și agenții nu dăm cu părerea pe larg, deocamdată. Doar menționăm faptul că acolo e mult lucru în vederea unor reduceri masive. Iar criterii și principii experții ar mai putea să sugereze o mulțime. Contează voința factorului politic de a face o schimbare calitativă, nu analizele lipsite de orice importanță atunci când voința și viziunea sunt inexistente.

Așadar, ce ministere trebuie să dispară și care dintre ele trebuie să rămână? În opinia noastră ar fi suficiente 9 ministere. Formarea lor trebuie să fie rezultatul unor comasări fără milă.

Ministerele de care are nevoie Republica Moldova:

1. MINISTERUL ECONOMIEI

La acesta trebuie să fie alipite și transformate în departamente actualele ministere ale Agriculturii și Industriei Alimentare, Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor.

2. MINISTERUL FINANȚELOR

Instituția poate fi păstrată așa cum este ea la ora actuală, dat fiind specificul activității și domeniile vaste pe care deja le gestionează.

3. MINISTERUL EDUCAȚIEI ȘI CULTURII

La acest minister trebuie să fie anexate și, eventual, transformate în departamente (sau subdiviziuni cu alte denumiră, că în fond nu denumirile contează ci eficiența) cele ale Culturii și Tineretului și Sportului.

4. MINISTERUL APĂRĂRII

5. MINISTERUL JUSTȚIEI ȘI AFACERILOR INTERNE

6. MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE

7. MINISTERUL SĂNĂTĂȚII, PROTECȚIEI SOCIALE ȘI FAMILIEI

Așadar, sănătatea, protecția socială, familia și supravegherea corectitudinii raporturilor de muncă sunt domenii ce pot fi gestionate de minune de un singur minister.

8. MINISTERUL MEDIULUI

Republica Moldova are probleme mari legate de mediu. De aceea este nevoie de o autoritate centrală de mediu aparte care să gestioneze profesionist și în interesul național domeniul respectiv, care este de o mare importanță.

Deschiderea centrului științific și de agrement Tesla-Hall. Открытие научно-развлекательного центра Tesla-Hall - Sputnik Moldova
Pavel Filip are o ”slăbiciune”

9. MINISTERUL TEHNOLOGIEI INFORMAȚIEI ȘI COMUNICAȚIILOR

Importanța tehnologiilor, în special a celor din domeniul informațiilor și comunicațiilor, este una incontestabilă. Țara are nevoie de un salt tehnologic major. Pentru asta e nevoie de un efort guvernamental profesionist și susținut. Astfel, chiar dacă acest minister ar putea fi încadrat tehnic în cel al Economiei, realitățile de la ora actuală dictează păstrarea și dotarea lui cu tot instrumentarul necesar pentru ca să-și poată realiza plenar sarcinile.

CEL MAI IMPORTANT: AVEM NEVOIE DE UN ADEVĂRAT PROIECT (VIZIUNE) DE ȚARĂ. Nu unul ”inspirat” sau dictat din afară, ci unul care să izvorască din nevoile reale, din posibilitățile reale, din identitatea și din vocația acestui popor.

Opinia autorului poate să nu coincidă cu poziția redacției Sputnik Moldova.

Fluxul de știri
0