Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Opinie: ce ministere vor rămâne în RM, după ce va fi redus numărul lor

© Sputnik / Евгений ПанасенкоGuvernul Republicii Moldova Правительство РМ
Guvernul Republicii Moldova Правительство РМ - Sputnik Moldova
Abonare
Partidul Liberal și-a amintit de algoritmul reformării structurilor guvernamentale care a stat la baza inițiativei sale din ianuarie, însă experții spun că scenariul ar putea fi altul.

CHIȘINĂU, 29 apr — Sputnik. Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iuri Chirinciuc, face unele presupuneri pe blogul său referitor la ministerele care vor rămâne după reformarea Guvernului.

Anterior, pe parcursul prezentării raportului de activitate a Guvernului în cele 100 de zile, premierul Pavel Filip a declarat că o treime din ministere și agenții de stat vor fi desființate în viitorul apropiat. Potrivit lui Filip, „domeniile de activitate ale departamentelor care vor fi desființate vor trece în competența structurilor care vor rămâne".

Chirinciuc a scris că Partidul Liberal a venit cu o astfel de inițiativă încă la începutul anului. Atunci liberalii au pledat pentru reducerea numărului de ministere: de la 16 la 9.

Павел Филип - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Filip: numărul ministerelor în Guvern va fi redus cu o treime

Conform inițiativei respective, în țară vor rămâne Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, MAI (va fi comasat cu o parte a Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (MTIC), Ministerul Transporturilor (în care vor intra o parte din MTIC și o parte din Ministerul Construcțiilor), Ministerul Economie și Finanțelor (se presupune crearea Agenției pentru venituri în care vor intra Serviciul Fiscal și cel Vamal), Ministerul Culturii (care se va uni cu Ministerul Tineretului și Sportului). Două departamente vor forma Ministerul Sănătății și Protecției Sociale, iar altele două vor forma Ministerul Agriculturii șu Dezvoltării Regionale. Vor rămâne, de asemenea, Ministerul Apărării și Ministerul Justiției.

Totodată, o sursă competentă a declarat pentru Sputnik că nu este exclusă și o altă schemă de reorganizare a Guvernului.

În acest caz vor rămâne următoarele ministere: Dezvoltării Regionale, Transportului și ecologiei; Dezvoltării Economice, Businessului și Agriculturii (în cadrul căruia va activa Agenția de colectare a impozitelor); Afacerilor Interne; Justiției; Apărării; Afacerilor Externe și Integrării Europene; Tehnologiei Informației și Comunicațiilor; Muncii, Protecției Sociale și Familiei; Sănătății; Culturii, Tineretului și Sportului: Educației și Dezvoltării Științei.

Ceva mai devreme, Cabinetul de Miniștri a menționat că „procesul de reorganizare a Guvernului va decurge pe etape și se prevede să se încheie la toamnă".

Fluxul de știri
0